Boc: Cseke nu este perfect, ştia ce oprobriu îşi atrage într-un sistem ce trebuie reformat de 10 ani

Ministrul Sănătăţii nu este perfect, dar şi-a asumat procesul de restructurare ştiind ce oprobriu îşi atrage, într-un domeniu care trebuia reformat de zece ani şi care a fost blocat de diferite interese.

71 afișări
Imaginea articolului Boc: Cseke nu este perfect, ştia ce oprobriu îşi atrage într-un sistem ce trebuie reformat de 10 ani

Boc: Cseke nu este perfect, ştia ce oprobriu îşi atrage într-un sistem ce trebuie reformat de 10 ani (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a susţinut duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că situaţiile celor doi bărbaţi decedaţi în drum spre spitale închise denotă desincronizări la nivel local în chemarea ambulanţelor, dar că nu există o legătură directă între decesul persoanelor şi închiderea spitalelor.

"Au fost descincronizări la nivel local în chemarea ambulanţelor, dar tratarea pacienţilor nu se putea face la spitalele închise, nu erau nici medici de spitalitate şi nici dotarea necesară, nu se puteau face operaţii complexe. Nu a existat o legătură directă între decesul acestor persoane şi desfiinţarea spitalelor", a spus Boc.

El a arătat că se bazează în declaraţii pe datele primite din partea medicilor din Ministerul Sănătăţii.

Atenţionat de moderatori că pacienţilor din spitalele închise li s-au luat şi saltelele înainte să fie transferaţi în alte unităţi, premierul a afirmat că aceste saltele "erau ale autorităţilor locale".

Întrebat dacă are ceva să îi reproşeze ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, în aceste cazuri, şeful Guvernului a răspuns că ministrul nu este "perfect", dar că acesta şi-a asumat reforma sistemului ştiind ce "oprobriu" îşi atrage şi că s-a făcut tot ce era omeneşte posibil în condiţiile date.

"Restructurarea sistemului spitalicesc nu urmăreşte în primul rând economii la bugetul de stat, ci creşterea calităţii actului medical. Sunt foarte multe spitale unde, din nefericire, pacienţii mor cu zile, sunt extrem de nemulţumit de ce găsesc în spitale. Restructurarea trebuia făcută de zece ani. Eu sunt mai nefericit decât orice român când se înregistrează decesul unei persoane", a susţinut Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la sosirea la Miercurea Ciuc, că ministrul Sănătăţii "are susţinere pentru a face reforma în sănătate, pentru că este necesară" şi că, din primele analize, "nu rezultă o cauzalitate directă" între decesul celor două persoane din judeţele Vâlcea şi Constanţa şi desfiinţarea spitalelor.

El a susţinut că, în ultimii 20 de ani, "doar s-a încărcat factura la sănătate, s-au cheltuit mulţi bani şi nimeni nu a venit să raţionalizeze", adăugând că "nu s-a dorit" acest lucru.

Un bărbat de 60 de ani, din oraşul constănţean Băneasa, care avea afecţiuni cardiace, a murit, joi, în ambulanţa care îl transporta de la spitalul din localitate, închis la 1 aprilie, la Spitalul Judeţean Constanţa.

Un caz similar a avut loc, tot joi, la Bălceşti, judeţul Vâlcea, unde un bărbat de 41 de ani a murit în faţa clădirii Spitalului Orăşenesc, desfiinţat, de asemenea, de la 1 aprilie.

Cei doi pacienţi aveau boli foarte grave care nu puteau fi tratate în spitalul din Bălceşti, din Vâlcea şi, respectiv, la cel din Băneasa, din Constanţa, şi trebuia să ajungă în spitale de nivel superior, a susţinut, vineri, subsecretarul de stat în MS Raed Arafat.

Cele două cazuri au creat reacţii din partea localnicilor care au protestat faţă de măsura MS de închidere a unor spitale.

Peste o sută de localnici din oraşul vâlcean Bălceşti au protestat, vineri, în faţa spitalului din localitate, cerând demisia ministrului Sănătăţii şi revenirea asupra deciziei de desfiinţare a unităţii medicale.

Potrivit managerului Spitalului Orăşenesc din Bălceşti, judeţul Vâlcea, Gabriel Popescu, spitalul din Bălceşti a fost redeschis vineri, iar personalul medical care nu a fost redistribuit s-a prezentat la serviciu, respectiv şapte medici şi cinci asistente, care acordau consultaţii ambulatorii de specialitate deocamdată pe bază de voluntariat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici