Boc: Vina în cazul DGIPI este a serviciului de protecţie internă din MAI

Şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă a fost numit în funcţie conform competenţelor care îi revin primului-ministru, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, arătând că vina pentru necunoaşterea datelor legate de anchetarea acestuia aparţine serviciului de protecţie internă din Ministerul de Interne, el neavând dreptul să ceară DNA astfel de informaţii.

15 afișări
Imaginea articolului Boc: Vina în cazul DGIPI este a serviciului de protecţie internă din MAI

Boc: Vina în cazul DGIPI este a serviciului de protecţie internă din MAI

"Ministrul de Interne face propunerea primului-ministru şi acesta semnează, după care intră în vigoare decretul de numire al persoanei respective. Eu nu am la dispoziţie nicio structură care să aibe competenţe legale să-mi dea o informaţie despre o persoană dacă are o anchetă la DNA sau nu. În primul rând, DNA nu are voie, potrivit legii, să dezvăluie date cu privire la o persoană care este sub o anchetă judiciară preliminară. Nici primul-ministru şi nici preşedintele României nu au dreptul să ceară DNA informaţii despre nicio persoană din această ţară, dacă împotriva lui este începută sau nu o anchetă penală', a spus Boc.

El a arătat totodată că Serviciul Român de Informaţii nu este organ de anchetă judiciară şi că această acnhetă este una independentă.

"Dacă este o vină, este la serviciul de protecţie internă din cadrul serviciului doi şi un sfert, care trebui eventual să aibă informaţia necesară -dacă putea să o aibă, nu ştiu ce mecanism e acolo, chiar nu mă pricep. Şi de aceea, prima decizie pe care a luat-o ministrul de Interne a fost să-l demită pe acela care avea obligaţia să-i spună lui, înainte de a-mi propune mie acest lucru", a adăugat Boc.

Premierul a precizat totodată că nu a primit din partea fostului ministru de Interne Liviu Dragnea propunerea de numire a lui Ionel Georgescu la DGIPI, aşa cum susţine fostul ministru, şi a apreciat că acesta ar trebuie să îşi rezolve problemele în altă parte, nu cu primul-ministru.

"Dragnea trebuie să-şi lămurească problemele politice în altă parte, nu cu mine şi nu cu PDL. El nu mi-a înaintat nicio propunere de numire a lui Georgescu. Să-mi aducă Dragnea hârtia prin care mi l-a propus mie pe domnul acesta la doi şi-un sfert. Dragnea nu mi-a adus niciodată vreo hârtie prin care să-mi propună oficial, ca ministrul de Interne, propunerea pentru domnul acesta", a spus Boc.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi seară, la Albeşti, judeţul Mureş, că, în cazul în care premierul Emil Boc nu a ştiut că fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, este anchetat, înseamnă că acesta "are o problemă" şi că "a semnat ca primarul".

Geoană a apreciat că "este puţin ciudat" că "un personaj" (fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Cornel Şerban - n.r.), care este anchetat, să primească aprobarea pentru a fi numit în fruntea unui serviciu de informaţii, întrucât propunerea trece, în mod normal normal, "prin filtrul primului-ministru, al preşedintelui şi al structurilor de protecţie contrainformativă ale statului".

Joi seara, premierul Emil Boc a declarat că nici el, şi nici ministrul Internelor, Dan Nica, nu au ştiut că şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban, este anchetat de DNA şi că, dacă ar fi avut astfel de informaţii, nu l-ar fi numit pe acesta la conducerea Direcţiei.

Cornel Şerban a demisionat, miercuri, de la conducerea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, el fiind reţinut, marţi noaptea, de procurorii anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici