Bolnavii de cancer ar putea primi certificat de handicap de la diagnosticare

Ordinul comun al miniştrilor Muncii şi Sănătăţii prin care persoanele care suferă de cancer pot primi certificat de persoană cu handicap încă de la diagnosticare a fost lansat în dezbatere publică.

14302 afișări
Imaginea articolului Bolnavii de cancer ar putea primi certificat de handicap de la diagnosticare

Bolnavii de cancer ar putea primi certificat de handicap de la diagnosticare

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat joi că a fost publicat în transparenţă decizională proiectul de modificare a Ordinulului comun al miniştrilor Muncii şi Sănătăţii care aprobă criteriile medicopsihosociale de încadrare în grad de handicap.

Marius Budăi anunţă că actualele criterii stabilesc încadrarea în grad de handicap numai pentru anumite forme de cancer şi acestea în stadii avansate de evoluţie.

În propunerea de modificare a criteriilor au fost incluse toate formele de cancer, încă de la diagnosticare şi iniţierea terapiei oncologice specifice, pentru o perioadă de supraveghere de minimum cinci ani. De asemenea, s-a stabilit modalitatea de acordare a termenului de valabilitate permanent al încadrării în grad de handicap pentru cancerele în afara resurselor terapeutice/în curs de îngrijiri paliative/cu complicaţii ireversibile sub tratament.

O altă propunere de modificare vizează pacienţii care au suferit transplant de organe, în scopul reintegrarii sociale a acestora şi a prevenirii complicaţiilor postransplant.

„Am convingerea că noile criterii medicopsihosociale vor transforma semnificativ viaţa persoanelor care suferă de afecţiuni oncologice, vor repara inechităţi sociale majore şi vor asigura un acces facil în sistemul de protecţie socială. Dincolo de responsabilităţile pe care le deţin, în virtutea funcţiei mele, am o datorie umană faţă de semenii noştri atât de încercaţi de soartă. Nu voi ezita niciodată să iau măsuri care vin în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi”, a spus ministrul Muncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cancer,
handicap,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici