Borbely: E posibil să ni se suspende tranzacţiile cu certificatele de emisii de carbon, vom afla luni

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că este posibil ca România să fie suspendată, luni, de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, pentru o perioadă care speră să nu depăşească sfârşitul anului.

236 afișări
Imaginea articolului Borbely: E posibil să ni se suspende tranzacţiile cu certificatele de emisii de carbon, vom afla luni

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Borbely Laszlo a spus că România are, începând din 2007, obligaţia de a raporta Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto inventarul de emisii de gaze, însă în momentul preluării mandatului de ministru a constatat că nu s-a făcut nimic în acest sens, motiv pentru care s-au iniţiat şase studii, care vor fi gata însă doar spre sfârşitul anului.

"Avem din 2007 obligaţia să raportăm acestei comisii inventarul de emisii de gaze. Din păcate, cei dinaintea mea - şi o spun cu toată responsabilitatea, nu-mi place să dau vina pe alţii - n-au făcut nimic în sensul de a profesionaliza aceste inventar. Am sesizat că de mai mulţi ani trebuia să facem aceste studii, am pornit cu două studii în 2010 şi în acest an cu încă patru, sunt studii complexe, toate sunt în derulare şi se vor finaliza spre sfârşitul anului. În mai-iunie, a pornit procedura de analiză a eventualei suspendări, am avut mai multe informări, ultima miercuri în Guvern, un memorandum. S-ar putea ca luni să ne suspende o perioadă, sper să nu dureze mai târziu de sfârşitul anului", a spus Borbely, care a adăugat că, în perioada suspendării, România nu mai poate tranzacţiona "certificatele verzi".

Ministrul a precizat că şi Bulgaria, Grecia şi Croaţia s-au confruntat cu o decizie de suspendare similară.

Potrivit sursei citate, dacă legislaţia era pusă la punct în 2008, în acest moment s-ar fi putut tranzacţiona cele 300 de milioane de unităţi pe care România le deţine.

"Am început negocieri pentru a tranzacţiona aceste unităţi. Luni, în funcţie de decizia comisiei, voi comunica măsurile luate. Responsabilitatea era a ANPM, care trebuia să se ocupe. Dacă vom fi suspendaţi, sper să putem duce la bun sfârşit inventarul şi să putem accesa în 2012 cât mai mulţi bani pentru aceste certificate. Noi trebuie să demonstrăm comisiei că am făcut ceea ce a cerut, iar după aceasta se va decide dacă ne ridică suspendarea", a arătat acesta.

Decizia finală în privinţa suspendării României de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon va fi anunţată luni, la două zile după încheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul în baza căruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute şi drept "certificate de poluare" sau "certificate verzi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici