Borbely: Potenţialul hidroenergetic al României poate ajunge la 8.000 MW prin investiţii

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a declarat marţi, la Summit-ului European pentru Hidroenergie, că potenţialul hidroenergetic al României este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8.000 MW, se arată într-un comunicat.

603 afişări
Imaginea articolului Borbely: Potenţialul hidroenergetic al României poate ajunge la 8.000 MW prin investiţii

Laszlo Borbely (Imagine: Andreea Balauera/Mediafax Foto)

Participanţii la prima ediţie a Summit-ului European pentru Hidroenergie, organizat la Bucureşti, au discutat despre avantajele hidroenergiei, oportunităţi de afaceri, precum şi despre modelele europene de bună practică în domeniul construirii de microhidrocentrale în vederea protejării mediului înconjurător.

În deschiderea lucrărilor, ministrul László Borbély a subliniat că potenţialul hidroenergetic al României este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8000 MW, daca la acestea se adaugă noi investiţii pe Dunăre.

"Din cei 8.000 MW cât este potenţialul maxim, 1.134 MW reprezintă potenţialul pentru microhidrocentrale, din care, la ora actuală, cele aflate în funcţiune au o putere instalată de 400 MW", a subliniat ministrul.

Demnitarul a adăugat că pentru investitori este important să deţină informaţiile necesare pentru dezvoltarea proiectelor în România, menţionând că este optimist în egătură cu investiţiile în energiile regenerabile din România.

"Este un moment important în ceea ce priveşte legislaţia. Investitorii care vin, şi nu sunt puţini, trebuie să aibă date certe cu privire la ce se întâmplă în acest domeniu dar şi în celelalte - solar, biomasă, eolian. Avem legislaţia pusă la punct, se ştie câte certificate primeşte fiecare dacă vine şi investeşte" a precizat ministrul Borbély.

MMP precizează că pentru microhidrocentralele (MHC) sub 10MW investitorii beneficiază de trei certificate verzi (CV) pe o perioadă de 15 ani dacă investiţiile sunt noi, puse în funcţiune după anul 2004, iar pentru MHC retehnologizate se alocă două CV pentru zece ani, iar pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate şi puse în funcţiune înainte de 2004 investitorii obţin 0,5 CV pentru trei ani.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că la ora actuală, pentru realizarea de microhidrocentrale sunt acordate 290 de avize de gospodărire a apelor, 84 dintre acestea fiind în curs de execuţie.

Borbély a precizat că Ministerul Mediului şi Pădurilor derulează un program prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, prin care firmele care investesc în producţia de energie din surse regenerabile în România obţin o finanţare de maximum 50 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30 milioane lei pentru fiecare proiect.

"Începând cu anul 2009, prin acest program sunt finanţate 257 de proiecte prin care sunt dezvoltate investiţii pentru producerea de energie din surse regenerabile (eoliană, hidro, biomasă şi fotovoltaic), din care 19 sunt finalizate. Valoarea pe care o acordăm prin AFM pentru cele 257 de proiecte este de aproape 2,6 miliarde lei, iar valoarea totală a puterii instalate este de 937,7 MW", a precizat László Borbély.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici