Botiş: Amendamentele se pot depune şi la CES, invit patronatele şi sindicatele la discuţii marţi

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, luni, după discuţiile cu partenerii sociali pe tema Codului de dialog social, că deşi proiectul a fost înaintat Consiliului Economic şi Social pot fi depuse amendamente şi a lansat o nouă invitaţie sindicatelor şi patronatelor pentru marţi, la ora 16.00.

32 afișări
Imaginea articolului Botiş: Amendamentele se pot depune şi la CES, invit patronatele şi sindicatele la discuţii marţi

Botiş: Amendamentele se pot depune şi la CES, invit patronatele şi sindicatele la discuţii marţi (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Întâlnirea de azi a fost întreruptă. Propun o nouă întâlnire patronatelor şi sindicatelor, mâine (marţi - n.r.) de la ora 16.00. Este o lege de dialog social şi ţin foarte mult să o dezbatem cu partenerii", a spus ministrul Ioan Botiş.

Acesta a precizat că va transmite CES ultimele propuneri, primite în întâlnirea de luni şi a amintit sindicatelor şi patronatelor că pot depune amendamente şi cât timp proiectul de lege se află la CES.

Botiş a menţionat că printre propunerile pe care le va face se va număra şi înfiinţarea unui consiliu naţional tripartit din care să facă parte Guvernul, sindicatele, patronatele şi mediul financiar - bancar.

Întrebat de ce s-a grăbit să trimită legea la CES, ministrul Muncii a precizat că nu este vorba de grabă.

"Legea este din decembrie pe site şi am zis că suntem în măsură să o prezentăm CES-ului. Se pot depune amendamente", a mai spus Botiş.

Confederaţiile sindicale nu mai participă la nicio discuţie cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, nemulţumite de faptul că instituţia a trimis deja proiectul de Cod de dialog social la Consiliul Economic şi Social (CES), a declarat, luni, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" a precizat că în patru zile sindicatele au primit trei variante ale proiectului de lege, ceea ce dovedeşte "incoerenţă legislativă, analfabetism în exprimare şi incapacitate de a construi o lege care să respecte directivele europene şi Constituţia".

"Deşi în 28 martie partenerii sociali şi ministrul Muncii au stabilit o întâlnire pentru astăzi (luni - n.r.), am constatat că deja la ora 12.00 legea era deja trimisă la CES pentru avizare miercuri şi pentru avizare definitivă joi. Practic, punctul de vedere al Guvernului va fi aplicat în viitor deşi nu respectă directivele UE şi Constituţia. (…) Nu mai continuăm decât dacă Ministerul retrage proiectul din CES", a spus Hossu.

Liderul sindical consideră că modul de lucru al Guvernului trădează apărarea intereselor unor grupuri apropiate Coaliţiei, dar şi ocolirea dezbaterilor parlamentare.

"Venim când Ministerul Muncii arată disponibilitatea de a retrage proiectul din CES. (…) Se doreşte eliminarea sindicatelor din structură", a conchis Bogdan Hossu.

Directorul general al Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC), Adrian Izvoranu, a precizat că în timp ce în toată lumea guvernele fac eforturi pentru intensificarea dialogului social, astfel încât să fie mai uşor depăşită criza, România se confruntă cu un nou episode în care dialogul social este întrerupt.

"Proiectul pe care am fost invitaţi să discutăm era deja înaintat la CES. Este un comportament pueril, iresponsabil şi ilegal", a afirmat Izvoranu.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a susţinut însă că trimiterea la CES a proiectului de lege nu ar trebui să împiedice dialogul social.

Guvernul a propus, în proiectul de lege privind Codul Dialogului Social supus dezbaterii publice în noiembrie 2010, ca Plenul Consiliului Economic şi Social să fie constituit tot din 45 de membri, dar 15 să fie numiţi de confederaţiile sindicale, 15 de confederaţiile patronale, iar ceilalţi 15 să reprezinte societatea civilă.

Cei 15 membri în CES care reprezintă societatea civilă ar urma să fie numiţi de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor, comunităţii ştiinţifice şi academice, organizaţiilor de agricultori, organizaţiilor de pensionari, organizaţiilor comunităţilor locale, asociaţiilor care reprezintă familia şi persoanele cu dizabilităţi şi alte organizaţii neguvernamentale.

Potrivit legii în vigoare, Plenul Consiliului Economic şi Social este format din câte 15 reprezentanţi ai Guvernului, ai sindicatelor şi ai patronatelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici