Proiect de hotărâre pentru extinderea restricţiilor de circulaţie, în discuţie la nivelul Guvernului

PENTRU A PUTEA FI APLICATĂ, PROPUNEREA TREBUIE APROBATĂ DE CNSSU (COMITETUL NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII SPECIALE DE URGENŢĂ).

27809 afişări
Imaginea articolului Proiect de hotărâre pentru extinderea restricţiilor de circulaţie, în discuţie la nivelul Guvernului

BREAKING NEWS Un proiect de hotărâre pentru extinderea restricţiilor de circulaţie în starea de urgenţă se discută la nivelul Guvernului

Guvernul a confirmat existenta acestui proiect de hotărâre pentru extinderea restricţiilor de circulaţie. Raed Arafat, şeful Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific care a propus documentul, a precizat pe Facebook că acesta există şi va fi discutat.
 
„Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse”.
 
Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific a propus următorul proiect de hotărâre, care urmează să fie discutat şi aprobat, cu sau fără modificări, la nivelul Guvernului.
 
 

Redăm textul proiectului:

 
„În temeiul art. 8^2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), Grupul de suport tehnico – ştiinţific funcţionează ca organism de suport tehnic al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.  
 
Având în vedere extinderea infecţiilor cu SARS-COV 2 la nivel naţional, în data de 20.03.2020 membrii Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, au discutat măsurile necesare a fi luate în scopul prevenirii răspândirii infecţiei. 
 

Membrii au decis următoarele:  

 
Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reşedinţei cu următoarele excepţii: 
 
a) deplasarea între domiciliu şi locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esenţială, şi nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanţă (cu prezentarea unei Adeverinţe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator), 
b)  consult medical de specialitate care nu poate fi amânat; 
c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unităţi comerciale din zona de domiciliu,  
d) deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau   pentru însoţirea copiilor; 
e) alte motive care justifică urgenţa, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declaraţiei, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată  autorităţilor de control.  
f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfăşurarea de activităţi fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, 
g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie, 
 
(2) Deplasările menţionate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declaraţiei, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.  
 
(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoţite de copii minori sau prezenţa copiilor minori în autovehicul, alături de părinţi/bunici, atunci când nu pot fi lăsaţi singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.  
 
Art. 2  Persoanele au dreptul de a-şi alege locaţia în care vor domicilia pe perioada în care se menţin restricţiile de deplasare şi au obligaţia de a informa, motivat, secţia de poliţie de care aparţin, cu 48 de ore înainte, în situaţia în care decid, motivat, schimbarea acesteia.”
 
Raed Arafat a spus că, dacă acest proiect este adoptat, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor.
 
 
 
Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele mesuri sa fie luate, amanate sau respinse.
 
Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale.
Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize.
 
Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate.
De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi inca multe modificari.
 
Din pacate iresponsabiliateta persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare si panica fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat coect si in liniste.
 
Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor”, a scris Arafat pe Facebook.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici