British Museum încearcă să recupereze aproximativ 2.000 de obiecte furate

Aproximativ 2.000 de artefacte, inclusiv bijuterii din aur şi pietre preţioase, au fost furate de la British Museum de-a lungul unei perioade lungi de timp, dar eforturile de recuperare sunt în curs de desfăşurare, a declarat sâmbătă preşedintele muzeului, George Osborne, citat de Reuters.

208 afișări
Imaginea articolului British Museum încearcă să recupereze aproximativ 2.000 de obiecte furate

Muzeul, una dintre cele mai populare atracţii ale Londrei, ale cărui comori includ Piatra Rosetta, o relicvă egipteană antică inscripţionată cu hieroglife şi alte texte, a declarat săptămâna trecută că un membru al personalului a fost concediat după ce dintr-o magazie au fost sustrase obiecte datând din secolul al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr.

Directorul muzeului, Hartwig Fischer, a declarat vineri că va demisiona, după ce a recunoscut că a comis deficienţe în ancheta privind furtul de obiecte din colecţia sa.

Osborne, fost ministru britanic de finanţe, a declarat pentru postul de radio BBC că nu toată colecţia muzeului a fost catalogată sau înregistrată în mod corespunzător, o situaţie care nu este unică în rândul marilor instituţii ale căror colecţii au fost adunate de-a lungul a sute de ani.

O anchetă „medico-legală” este în curs de desfăşurare pentru a afla ce a fost furat, a spus Osborne. „Credem că este vorba de aproximativ 2.000 de obiecte”, a spus el. „Dar trebuie să spun că este o cifră foarte provizorie şi încă căutăm în mod activ”.

„Am început deja să recuperăm o parte din obiectele furate”, a adăugat el, fără a da detalii despre ce a fost recuperat sau cum a fost recuperat.

Osborne a declarat că nu crede că a existat o muşamalizare deliberată, după ce muzeul a respins anterior un avertisment din 2021 care anunţa că furturile au avut loc.

Dar ar fi putut exista o „potenţială gândire de grup” la vârful instituţiei, care nu putea crede că o persoană din interior fură, a spus el.

El a spus că furturile au fost „cu siguranţă dăunătoare” pentru reputaţia muzeului, care se prezintă ca un custode de încredere al unor artefacte nepreţuite din culturi din întreaga lume.

„De aceea îmi cer scuze în numele muzeului”, a spus el.

Poliţia a declarat joi că a interogat, dar nu a pus sub acuzare un bărbat nenumit în legătură cu artefactele furate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici