Bucureştenii cu salariu şi pensie minime, ajutor integral la apă caldă şi căldură - un prim scenariu

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că potrivit unui prim scenariu privind plata gigacaloriei, bucureştenii cu salariu peste 3.000 de lei vor plăti integral preţul apei calde şi căldurii, iar cei cu salariu şi pensie minime vor primi ajutoare de la municipalitate de 100%.

44 afișări
Imaginea articolului Bucureştenii cu salariu şi pensie minime, ajutor integral la apă caldă şi căldură - un prim scenariu

Bucureştenii cu salariu şi pensie minime, ajutor integral la apă caldă şi căldură - un prim scenariu (Imagine: Vali Badoi/Mediafax Foto)

Edilul şef al Capitalei a spus că a fost creionat un prim scenariu privind plata gigacaloriei de către populaţie, în care cei cu salariu şi pensie minime vor primi ajutor integral, iar cei cu salariu peste 3.000 lei vor plăti integral.

"Avem un scenariu privind gigacaloria, astfel că cei cu salariu peste 3.000 de lei vor plăti integral preţul apei calde şi căldurii, iar cei cu salariu şi pensie minime vor primi ajutoare de la municipalitate de 100% pentru preţul gigacaloriei. Urmează ca între aceste valori să stabilim care sunt procentele pe care le va suporta municipalitatea, în funcţie de veniturile cetăţenilor", a explicat Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat că acesta este doar un prim scenariu şi că vor fi continuate analizele şi rapoartele.

Potrivit primarului general, după ce bucureştenii vor fi informaţi, măsurile vor fi supuse aprobării în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Edilul Capitalei declara, în 7 mai, că municipalitatea analizează încă de acum două luni plata diferenţiată, în funcţie de venituri, a apei calde şi căldurii, precizând că, în opinia sa, 46-48% din bucureşteni vor avea nevoie în continuare de sprijin la plata facturilor.

"Obiectivul principal este ca cei care au nevoie de subvenţie să o primească, iar plata se va face diferenţiat, având grijă de copii şi bătrâni", spunea atunci Oprescu.

Preşedintele Traian Băsescu spunea, în 6 mai, că vor fi reduse masiv subvenţiile, iar banii recuperaţi vor fi alocaţi ţintit către cei care în mod real au nevoie de sprijin financiar.

Şeful statului a oferit atunci şi un exemplu. "Este vorba despre sistemul de încălzire din Bucureşti. Acesta beneficiază de subvenţii masive din partea Primăriei Capitalei, dar şi a bugetului de stat. Fără deosebire de veniturile pe care le au, toţi cetăţenii din Bucureşti şi firmele racordate la sistemul centralizat, primesc încălzirea subvenţionată. Or, subvenţiile globale vor fi sistate şi se va acorda subvenţie celor care au nevoie de ea. Nu sunt cuplat la încălzirea centrală, dar, dacă aş fi, deşi am cel mai mare salariu teoretic din administraţie, aş primi această subvenţie. Când în mod real, ea trebuie adresată cetăţeanului care are nevoie de ea", a explicat Băsescu.

RADET are în acest an un buget de 759 de milioane de lei, faţă de peste 900 de milioane de lei în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici