Bugetul pe 2016 alocat Cultelor, avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate

Bugetul pe 2016 alocat Cultelor a fost avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi de membrii comisiilor pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Senat şi Camera Deputaţilor.

835 afișări
Imaginea articolului Bugetul pe 2016 alocat Cultelor, avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate

Bugetul pe 2016 alocat Cultelor, avizat favorabil de comisiile parlamentare de specialitate (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Deputatul Nicolae Păun a depus singurul amendament din cadrul întâlnirii, care a fost respins. Documentul, care propunea majorarea sumei prevăzute de la bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru "Susţinerea cultelor" cu 1 milion de lei, pentru finalizarea primei biserici a romilor creştini, situată în sectorul 5 al Capitalei, în cartierul Ferentari, a fost respins de cinci dintre cei nouă membri ai comisiilor prezenţi la reuniune.

În proiectul Bugetului de stat pe 2016, pus în dezbatere publică, nu au fost alocaţi bani pentru construirea de biserici noi şi nici pentru modernizarea celor existente, în schimb au fost suplimentate sumele pentru salarizarea preoţilor.

Ministerul Finanţelor a precizat că, anul viitor, contribuţia statului la salarizarea personalului clerical va creşte la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei.

"Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a salariilor acordate personalului clerical şi neclerical. În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016", arăta Ministerul Finanţelor Publice.

În 2014 şi 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 de milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

În proiectul de Lege a bugetului de stat pe 2016 este prevăzut că se asigură sprijin lunar la salarizare pentru personalul clerical angajat în unităţile cultelor recunoscute. Astfel, în proiect sunt prevăzute sumele pentru contribuţia statului la salarizarea personalului de cult, respectiv 315.084.000 lei, în creştere de la 278.298.000 de lei execuţia preliminată din acest an.

De asemenea, proiectul prevede sprijinirea de către stat a aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor ţării - cu 12.972.000 lei, precum şi finanţarea Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos, cu 1.250.000 de lei.

Potrivit documentului sinteză privind politicile şi programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2016 şi perspectiva 2017 - 2019, Secretariatul de Stat pentru Culte are ca obiective prioritare în 2016 sprijinirea construirii şi finalizării unor lăcaşuri de cult, sprijin financiar pentru salarizarea clerului, susţinerea cultelor în derularea unor programe sociale, educaţionale, caritabile de orientare socio-profesională şi formare continuă, în cooperarea cu autorităţile publice, sprijinirea unor activităţi de restaurare a spaţiului eclezial pentru promovarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice aflate în proprietatea cultelor, sprijinirea comunităţilor religioase de peste hotare, promovarea pluralismului religios şi a dialogului intereligios şi monitorizarea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale în domeniul libertăţii religioase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici