Buzău: Aproximativ 700 de cadre didactice au prostestat în faţa Inspectoratului Judeţean Şcolar - VIDEO

Aproximativ 700 de dascăli din Buzău au protestat, marţi dimineaţă, în faţa sediului Inspectoratului Judeţean Şcolar, unde au scandat lozinci împotriva Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna trecută şi pentru că nu se aplică majorările salariale câştigate în instanţă.

26 afișări
Imaginea articolului Buzău: Aproximativ 700 de cadre didactice au prostestat în faţa Inspectoratului Judeţean Şcolar - VIDEO

Buzău: Aproximativ 700 de cadre didactice au prostestat în faţa Inspectoratului Judeţean Şcolar (Imagine: Ciprian Sterian/Arhiva Mediafax Foto)

Protestul din curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Buzău s-a încheiat după ce delegaţia formată din zece profesori a ieşit de la discuţiile cu reprezentanţii ISJ.

Profesorii care au discutat cu inspectorul şcolar general Florina Stoian le-au transmis colegilor lor protestatari că discuţiile au fost fără rezultat, şeful ISJ spunându-le că trebuie să accepte revenirea la salarizarea din octombrie 2008, dar şi că ar face bine să revină la cursuri dacă vor să îşi primească salariile.

În aceste condiţii, dascălii, care între timp au fost convocaţi la şedinţe de către conducerile unităţilor din care provin, spun că sunt hotărâţi să continue protestele, miercuri fiind programat un miting în Piaţa Dacia din municipiul Buzău, urmat de un marş pe străzile dintre Primăria oraşului şi Prefectura judeţului.

La mitingul din curtea ISJ Buzău au participat, începând cu ora 9.30, aproximativ 700 de profesori afiliaţi la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, fiind susţinuţi şi de cadre didactice membre ale Federaţiei Educaţiei Naţionale. Cadrele didactice sunt nemulţumite atât pentru că nu se aplică majorările salariale câştigate în instanţă, cât şi pentru că nu şi-au primit integral salariile pe luna trecută.

Pe parcursul acţiunii de protest, dascălii au fluierat şi huiduit, au cântat imnul de stat şi au scandat lozinci precum "Jos Guvernul", "Unitate", "Hoţii". Unii dintre protestatari au şi pancarte cu mesajele "Guvernul Boc, bani ioc", "Profesori titulari muritori de foame medităm guvernanţi", "Boc şi Băsescu, să trăiţi bine". Pe una dintre pancarte este imaginea premierului Emil Boc cu o coasă în mână.

De asemenea, în timpul mitingului o delegaţie formată din trei profesori a fost invitată la discuţii cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean.

La finalul întâlnirii, liderii sindicali le-au transmis profesorilor protestatari că inspectorul şcolar general, profesorul Florina Stoian, le-a spus că nu există soluţii pentru rezolvarea cererilor privind plata salariilor majorate cu 33 la sută şi le-a cerut să detensioneze conflictul şi să intre la cursuri, circa 160 de şcoli din judeţul Buzău fiind închise în prezent.

Liderii de sindicat i-au spus inspectorului şcolar general că nu ei sunt cei care iau o decizie în privinţa suspendării protestelor, ci profesorii pe care îi reprezintă.

După negocierile cu liderii sindicali, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău a dispus că toate uşile instituţiei să fie încuiate pentru ca jurnaliştii sau profesorii să nu aibă acces.

În jurul orei 12.00, câteva zeci de protestatari au încercat să pătrundă în sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean forţând intrarea, în condiţiile în care toate uşile de acces au fost încuiate.

Protestatarii au spus că vor să discute cu conducerea instituţiei, după ce inspectorul şcolar general, profesorul Florina Stoian, le-a transmis prin intermediul liderilor de sindicat că nu există soluţii pentru rezolvarea revendicarilor lor salariale.

Pentru că reprezentanţii ISJ nu au venit în rândul manifestanţilor, care pe toată durata mitingului au cerut acest lucru, cadrele didactice au încercat să intre cu forţa în instituţie. Pentru aplanarea conflictului a fost necesară intervenţia jandarmilor, iar zece profesori au fost lăsaţi de către forţele de ordine să intre în sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, jurnaliştii neavând acces la discuţii.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici