Cai sălbatici sănătoşi din pădurea Letea, trimişi spre abator împreună cu cei bolnavi

Printre caii capturaţi în pădurea Letea şi trimişi vineri dimineaţă spre Tulcea se află 19 exemplare sănătoase. De la Tulcea, animalele vor fi transportate către abatoare din ţară.

883 afișări
Imaginea articolului Cai sălbatici sănătoşi din pădurea Letea, trimişi spre abator împreună cu cei bolnavi

Cai sălbatici sănătoşi din pădurea Letea, trimişi spre abator împreună cu cei bolnavi (Imagine: Mihai Vasile/Mediafax Foto)

Kuki Bărbuceanu, project manager al asociaţiei de protecţie a animalelor Vier Pfoten, a declarat pentru Gândul că au fost luaţi 38 de cai, dintre care 19 sănătoşi şi 19 bolnavi, adăugând că animalele bolnave au fost ridicate legal, cu acte, dar că situaţia stă diferit în cazul celor sănătoase.

"Am descoperit, într-un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), că animalele pot fi transportate numai după două teste de sânge, efectuate la o distanţă de trei luni, care să confirme că sunt bolnave", spune Bărbuceanu pentru Gândul.

Directorul a precizat că Vier Pfoten a depus o sesizare la ANSVSA şi o plângere la poliţie şi că "ar fi normal ca animalele sănătoase să fie întoarse din drum".

Pe de altă parte, agentul agricol Aurel Cârlan, din cadrul primăriei C. A. Rosetti (de care ţine satul Letea), a declarat că au fost îmbarcaţi 49 de cai, dintre care 19 sănătoşi. "În haosul de ieri, creat de autorităţi şi localnici, nu se ştia care cai sunt bolnavi şi care sunt sănătoşi, astfel că patronul firmei care i-a cumpărat a decis să fie îmbarcaţi la grămadă", a precizat Cârlan. El a precizat că acţiunea a fost "perfect legală, din ordinul prefectului".

Cârlan acuză conducerea Vier Pfoten că apără caii doar de faţadă. "Ei se bat cu pumnii în piept că au vrut să ia caii sănătoşi, dar nu au luat nicio măsură. Au făcut acest lucru doar pentru publicitate", spune agentul.

El a precizat că acţiunile de prindere şi ridicare a cailor sunt "probabile" şi pe viitor. "Astăzi se va hotărî la Tulcea, dar, dacă nu mai sunt luaţi din ei, rămân de ne mănâncă şi pe noi", spune Cârlan.

Aurel Cârlan a precizat că animalele nu au fost tratate cu violenţă, cât timp au fost ţinute în captivitate.

"Caii arătau la fel de bine în ţarc cum arătau şi în libertate", a precizat Cârlan. Angajatul primăriei a ţinut să menţioneze că televiziunile care au venit în Letea au filmat insistent o iapă şchioapă, dar că aceasta nu a fost rănită de autorităţi. "Nu am martori, dar susţin pe conştiinţa mea că iapa are piciorul rănit de mai demult, am văzut-o eu prin pădure", spune Cârlan.

El a afirmat că, în anii 2001 şi 2002, au fost ridicaţi şi duşi la abator 200-300 de cai, dar atunci presa nu a aflat. În opinia sa, din cele peste 2.000 de exemplare ar trebui să rămână "în jur de 100-150" şi să fie angajaţi mai mulţi oameni care să le îngrijească. "Astfel, s-ar crea locuri de muncă", explică Aurel Cârlan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici