Calculatoare desktop, în locul laptopurilor pentru elevi

Ministerul Educaţiei a modificat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul de dotare cu calculatoare de tip laptop al elevilor de clasa a IX-a, astfel că aceştia vor primi calculatoare desktop pe care la absolvirea studiilor le vor preda unităţilor de învăţământ.

1510 afișări
Imaginea articolului Calculatoare desktop, în locul laptopurilor pentru elevi

Calculatoare desktop, în locul laptopurilor pentru elevi

Surse guvernamentale au declarat, în urmă cu o săptămână, pentru MEDIAFAX, că în perioada următoare va fi aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede ca elevii de clasa a IX-a şi profesorii din cadrul unităţilor liceale şi profesionale de stat să primească, la începutul anului şcolar 2008-2009, calculatoare tip laptop în valore de până la 400 de euro şi care vor rămâne în proprietatea beneficiarilor după absolvirea liceului în cazul elevilor.

Programul urma să fie derulat în perioada 2008-2011, din fonduri alocate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) în valoare de 1,43 miliarde de lei (387,6 milioane euro), din care urmau să fie achiziţionate 969.000 de laptop-uri.

Ministerul a modificat proiectul de act normativ, astfel că nu vor mai fi achiziţionate laptop-uri, ci calculatoare tip desktop, de care vor beneficia însă numai elevii de clasa a IX-a.

"La sfârşitul ciclului liceal, respectiv la finalizarea şcolii de arte şi meserii ori a anului de completare în situaţia în care elevul nu continuă studiile în aceeaşi unitate de învăţământ, calculatoarele se restituie unităţii de învăţământ, pe bază de proces-verbal, de către elevii care le-au avut în folosinţă", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă elaborat de MECT, lansat, joi, în dezbatere publică.

În proiectul iniţial se menţiona că "la sfârşitul ciclului liceal, respectiv la finalizarea învăţământului profesional, calculatoarele tip laptop se scot din evidenţa contabilă a unităţii de învăţământ şi trec în proprietatea elevilor".

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ privind dotarea cu calculatoare desktop se estimează că în perioada 2008-2011 vor fi achiziţionate un număr de 884.000 de aparate, fondurile totale alocate fiind de 1,31 miliarde de lei.

Suma maximă alocată pentru achiziţionarea unui calculator va fi de 400 de euro. Elevii care au beneficiat sau cei care sunt incluşi în programul derulat de stat prin care se acordă un ajutor de 200 de euro pentru cumpărarea unui calculator nu vor putea primi computere prin noul proiect.

Începând de anul viitor, necesarul estimat de calculatoare tip laptop se va stabili de către fiecare unitate de învăţământ, se va aviza de către inspectoratele şcolare judeţene şi cel al Municipiului Bucureşti, care va solicita Ministerului Educaţiei, până în data de 15 februarie a fiecărui an, alocarea sumelor în vederea achiziţionării de calculatoare.

Configuraţia minimă recomandată a calculatorului se va stabili anual de MECT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici