Camelia Bogdan, unul dintre judecătorii care au decis condamnarea lui Dan Voiculescu : Nu am fost la Traian Băsescu în birou. Nu ştia nimeni ce pedepse dăm în ICA

Camelia Bogdan, unul dintre judecătorii care au decis condamnarea lui Dan Voiculescu, a explicat pentru MEDIAFAX cum a ajuns să judece cauza, precizând că nu avea cum să se ştie sentinţa anterior pronunţării ei. Magistratul a declarat că nu a fost niciodată în biroul lui Traian Băsescu.

4060 afișări
Imaginea articolului Camelia Bogdan, unul dintre judecătorii care au decis condamnarea lui Dan Voiculescu : Nu am fost la Traian Băsescu în birou. Nu ştia nimeni ce pedepse dăm în ICA

Camelia Bogdan, unul dintre judecătorii care au decis condamnarea lui Dan Voiculescu : Nu am fost la Traian Băsescu în birou. Nu ştia nimeni ce pedepse dăm în ICA (Imagine: Facebook )

Declaraţiile au fost făcute după ce Sebastian Ghiţă a prezentat o înregistrare în care interlocutor este fostul preşedinte Traian Băsescu care spune că ştie cum a fost condamnat Dan Voiculescu şi cum era aranjată mutarea Cameliei Bogdan în locul magistratului Mustaţă.

"Nu a fost niciodată dorinţa mea să judec un anumit dosar. Pur şi simplu s-a suprapus. Trebuie să punctăm foarte bine. Arestarea domnului Mustaţă a avut loc pe 29 aprilie şi, la un moment dat, până să promovăm noi, deci între 29 aprilie şi 1 iunie, când a avut loc examenul de promovare, s-a stabilit, la nivelul Secţiei a II a Penală, că cine va lua la promovarea îi va fi repartizat acest dosar. Mi-au spus colegii ulterior. Pe 1 iunie a avut loc examenul de promovare. Eu eram înscrisă îniante să fie arestat domnul Mustaţă. La examenul de promovare depusesem cererea undeva în jur de 14 aprilie, dacă îmi amintesc bine. Şi m am înscris pe Secţia I Penală. Deci, nu există nicio corelaţie. Având o medie mai mică, am fost repartizată la Secţia a II a Penală, deoarece primeam repartiţie în funcţie de opţiuni. Dacă aş fi luat o nită maximă, aş fi fost repartizată la Secţia I. (...) Mi se pare cu totul nedrept să laşi să planeze asupra unui om care învaţă că i se pot aranja examene de binom sau de anumite persoane. Eu cred c ivelul de înţelegere al societăţii şi al tuturor celor care cred că se pot aranja de promovare la un aseenea nivel este unul care nu merită comentaroo. Dar se fac speculaţii de doi ani de zile pe baza acestui examen şi pe baza muncii unui om care depunesuflet şi la dosat, mai înceracă să înveţe , mai şi aprofundează o tematică destul de tehnică", a declarat judecătorul Camelia Bogdan pentru MEDIAFAX.

Sebastian Ghiţă a declarat că "sunt multe persoane cărora în aceşti 10 ani li s-au făcut mari nedreptăţi. Cazurile pe care le cunosc îndeaproape cu amănunte şi ştiu cât de nedrept, incorect au fost aranjate şi măsluite sunt cel al lui Adrian Năstase, al lui Şereş, felul în care lui Geoană i s-au furat alegerile, felul în care au fost păcăliţi milioane de români la suspendarea lui Băsescu, felul în care a fost deturnată voinţa Monei Pivniceru la numirea lui Kovesi, cazul lui Voiculescu cu Camelia Bogdan şi judecatorul Mustaţă, felul in care s-a măsluit dosarul Voiculescu-Bendei, felul în care s-a aranjat dosarul Sârbu pe adresa secretă a lui Florian Coldea".

În înregistrarea apărută marţi seara, fostul deputat afirma că ştie felul în care s-a măsluit dosarul Pescariu-Stelian Gheorghe-Microsoft şi cazul fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir şi legătura sa cu firma de PR a SRI şi a Mihaelei Nicola.

"Nu doar eu cunosc aceste lucruri, ascultaţi-l pe fostul preşedinte Traian Băsescu ce povesteste despre întâmplările din biroul său pe care le-a înregistrat, întâmplări desfăşurate în prezenţa lui Florian Coldea, Kovesi, Cameliei Bogdan. Dacă asta vi se pare justiţie atunci nu mai am ce spune”, a declarat Sebastian Ghiţă. Ulterior, postul România Tv a prezentat o înregistrare în care interlocutor este prezentat fostul preşedinte Traian Băsescu.

Discuţie Interlocutor - Traian Băsescu

"Şi aveţi înregistrări cu toţi?

Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da' să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?

Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?

Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.

Probleme cu dosarul Voiculescu?

Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.

Sunteţi supărat pe ei.

Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!""

În replică, magistratul Camelia Bogdan a declarat că nu a existat nicio întâlnire cu şeful statului de la acea vreme.

"Oricine spune să vină cu dovezi. Nu am fost niciodată la dumnealui în birou. La Cotroceni am fost la numire şi când a venit vicepreşedintele Joe Biden, am primit o invitaţie de la Ambasada SUA. Nu l-am văzut pe preşedintele Băsescu dar nu cred că a spus el, ce-i drept. Eu cred că înregistrarea este trucată. Noi ca judecători, dacă pronunţăm o sentinţă fără să avem probe, riscăm 10 ani de închisoare, pe infracţiunea de represiune nedreaptă. (...)Nimeni nu ştia, nici eu, nici colegul. Nici nu vorbisem de cuantumul din sentinţă. Criteriile erau stabilite între noi şi ţine de secretul deliberării. Nu ştiu cum se putea şti. În general, pedepsele pentru spălări de bani, pentru infracţiuni economice, sunt destul de proporţionate, cum sunt în legislaţie şi era normal să ne îndreptăm spre o soluţie care să satisfacă atât scopul preventiv cât şi scopul legislativ al pedepsei. Aceste aspecte ţin de secretul deliberării. Nimeni nu avea cum să ştie până când am scos minuta, până în ultimul moment, ce pedepse vom da. Acestea sunt pure speculaţii. Dar, da, eu tot timpul sunt pentru infracţiunile de spălări de bani, pentru astfel de prejudicii să se aplice pedepsele orientate mai spre maxim. Pedeapsa a fost motivată în decizia noastră. Este nedrept să se speculeze de orice politician ce va faceun judecător în dosar. O să cer şi CSM ului şi CNA să adopte poziţii", a mai spus magistratul.

În ceea ce priveşte eventuale legături cu Florian Coldea, directorul adjunct al SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, Camelia Bogdan a declarat: "Nicio relaţie, cred că l-am văzut o dată (n.r pe Florian Coldea). Pe doamna Kovesi am văzut-o de mai multe ori la recepţii oficiale".

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu neagă înregistrarea difuzată de Sebastian Ghiţă, dar aceasta este „editată”, afirmând că din punctul său de vedere Dan Voiculescu a fost judecat corect, dar dosarul nu a fost complet investigat.

„(Sebastian Ghiţă-n.r.) afirmă gratuit. În primul rând, nu neg înregistrarea. În al doilea rând, este o înregistrare editată în care sunt scoase din context foarte multe lucruri. În al treilea rând, eu spun lucrurile acestea peste tot. Le-am spus într-un fel sau altul şi la televiziuni, le spun şi în discuţii cu oamenii pentru a-i face să înţeleagă că s-a ajuns prea departe cu puterea discreţionară a doi oameni, unul de numeşte Coldea şi altul se numeşte Kovesi”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu, pentru MEDIAFAX, solicitat să comenteze înregistrarea publicată de România TV.

Traian Băsescu a declarat că Dan Voiculescu a fost judecat corect, însă, dosarul nu a fost complet investigat. „Dacă mă întrebaţi pe mine, Voiculescu a fost judecat corect. Despre Adrian Sârbu nu ştiu nimic. Sigur, dosarul lui Voiculescu nu a fost complet investigat”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai spus că Sebastian Ghiţă „este un om care încearcă să se apare în felul acesta”. Întrebat dacă acest demers îl va ajuta pe Sebastian Ghiţă, Băsescu a răspuns: „Sincer, nu cred”.

Ulterior, fostul preşedinte a menţionat pe pagina sa de Facebook că înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016 şi că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan. "Implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu). Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI", a mai scris Traian Băsescu.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că urmăreşte discuţiile din spaţiul public în ceea ce îl priveşte pe Sebastian Ghiţă.

"Ministerul Public monitorizează cu atenţie discuţiile din spaţiul public, le analizează pentru a vedea daca sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni şi apoi vom proceda în consecinţă după clarificarea acestor elemente. (...) Aş vrea să transmit un mesaj de încredere în profesionalismul magistraţilor în general, al procurorilor Ministerului Public, să vă asigur că ei îşi vor face datoria", a declarat Augustin Lazăr la CSM.

În ceea ce priveşte declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu despre sistemul judiciar şi o eventuală verificare a afirmaţiilor potrivit cărora sunt sentinţe despre care s-ar fi ştiut înainte de a fi pronunţate, Lazăr a precizat că toate persoanele care cred că au probe ar trebui să sesizeze organele de cercetare.

"Toate elementele care sunt prezentate în spaţiul public sunt monitorizate ferm de Ministerul Public. Persoanele care cred că au probe nu trebuie să ezite şi să se adreseze organelor de urmărire penală, pentru asta suntem noi acolo, daca cred că au probe privind săvârşirea unor infracţiuni. Până în acest moment nimeni nu a depus vreun denunţ sau plangere în vreun sens sau altul. (...) Vă pot asigura că in periaoda imediat următoare lucrurile se vor clarifica şi vom putea lămuri toate aceste lucrui, dacă va fi cazul unei anchete, nu va fi nicio problemă să se desfăşoare o anchetă dacă va fi cazul şi vor fi elementele constitutive", a mai spus Augustin Lazăr.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici