Camera adoptă Ordonanţa cu măsurile pentru protecţia persoanelor disponibilizate de stat

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Ordonanţa care stabileşte măsurile de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective din societăţi naţionale, regii autonome, ministrul Maria Grapini arătând că Guvernul a emis Ordonanţa din cauza măsurilor din 2009-2011.

100 afișări
Imaginea articolului Camera adoptă Ordonanţa cu măsurile pentru protecţia persoanelor disponibilizate de stat

Camera adoptă Ordonanţa cu măsurile pentru protecţia persoanelor disponibilizate de stat (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ordonanţa, adoptată de deputaţi cu 249 voturi "pentru", 45 "împotrivă" şi 22 abţineri, prevede că persoanele disponiblizate din aceste instituţii prin concedieri colective vor beneficia de un venit lunar de completare, indemnizaţie de şomaj şi de plăţi compensatorii acordate de operatorii economicii în conformitate cu contractele de muncă.

Venitul lunat de completare este egal cu cu diferenţa între câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni, dar poate fi mai mare decât câştigul salarial mediu net pe luna ianuarie a anului concedierii.

Acest venit se acordă pe perioade cuprinse între un an şi doi, în funcţie de vechimea în muncă.

Ministrul Grapini a precizat că Guvernul nu face disponibilizări, pentru că nu doreşte să se muncească, ci s-a ajuns la aceste dispoziţii din cauza măsurilor din perioada 2009-2011. Ea a spus că Guvernul USL operează cu măsurile luate de fostul guvern, care a "lăsat cartofii fierbinţi" actualului Executiv.

Camera Deputaţilor este for decizional cu această Ordonanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici