Carmen Dan, precizări după audierea de la DIICOT. Fostul ministru spune că peste 90% din dosarul „10 august” a fost declasificat în mandatul său

Carmen Dan a scris, pe Facebook, dorind să facă clarificări legate de audierea la DIICOT, că ea „a primit informaţia din piaţă” şi nu a fost în ipostaza de a da directive legate de modul de acţiune, subliniind că peste 90% din raportul „10 august” a fost declasificat în mandatul său.

846 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan, precizări după audierea de la DIICOT. Fostul ministru spune că peste 90% din dosarul „10 august” a fost declasificat în mandatul său

Carmen Dan, precizări după audierea de la DIICOT

„Referitor la audierea mea ca martor în acest dosar, mă aşteptam să fiu chemată “la cald”, încă de anul trecut. Cu toate astea, reamintesc opiniei publice că în niciun moment nu s-a pus problema să evit să mă prezint în faţa procurorilor. Îmi doresc, ca mulţi alţii, indiferent de interesul fiecăruia, ca ancheta să lămurească toate aspectele care vizează momentul 10 august”, a scris fostul ministru de Interne, pe pagia sa de socializare.

Legat de revenirea sa din concediu în data de 10 august 2018, fostul ministrul spune că aceasta a avut loc pentru că mandatul său „a fost unul al responsabilităţii şi al asumării”.

„Din acest motiv, nu ar fi fost deloc normal să nu mă intereseze ce se întâmplă în Piaţa Victoriei. E adevărat, mă aflam în concediu, dar eram în Bucureşti, la fix 15 minute de minister, nicidecum plecată la mare sau la munte. Orice ar spune unii sau alţii, eu cred cu tărie că în situaţii de criză, şeful unei instituţii trebuie să fie în instituţie! Am revenit, aşadar, la birou şi, automat, am preluat comanda ministerului din punct de vedere managerial, nu operativ!”, explică Carmen Dan.

În ceea ce priveşte organizarea misiunii, sursa citată spune că informaţiile le-a primit de la cei care au pregătit misiunea, iar pe parcursul desfăşurării acesteia a fost informată cu ce se întâmplă în piaţă.

„Eu am primit informaţii din piaţă, nu am dat directive legate de modul de acţionare a forţelor prezente din partea MAI! Fluxul informaţional a circulat dinspre piaţă către conducerea MAI, nu invers! Precizez acest lucru pentru că la nivelul ministerului a funcţionat doar o componentă de monitorizare a misiunii, nu una de conducere. Coordonarea s-a realizat din teren, din punctul de comandă înaintat. Despre eterna discuţie a desecretizării raportului şi, mai nou, a comunicaţiilor operative sunt, de asemenea, lucruri de spus”, a explicat Carmen Dan.

Sursa menţionată subliniază că, în primul rând, peste 90% din raportul “10 august” a fost declasificat în mandatul său.

„E adevărat că acum un an au existat terţe părţi care nu au dorit declasificarea informaţiilor care le aparţineau, motiv pentru care nu s-a putut declasifica integral raportul. Acum, am văzut că se poate. Ce să zic? Poate că nu m-aş fi îndoit de calităţile de “negociator” ale actualului ministru, dacă aş fi recunoscut un stil onest şi modest şi deloc populist de a conduce instituţia MAI. Însă când faci confuzii între DSU şi IGSU sau improvizezi ordinea măsurilor ce trebuie luate de Jandarmerie la o manifestaţie publică, e greu să ai credibilitate. Şi ştiu ce spun! Revenind la raport, mai precizez că, dacă după declasificarea sa integrală găseşte cineva vreo implicare a mea în a transmite ordine abuzive, eu sunt prima care cere să le facă publice. Imediat!”, a subliniază Dan.

Despre desecretizarea comunicaţiilor operative, senatorul a menţionate că nu există o implicare în a da ordine scrise sau verbale ca jandarmii să lovească pe cineva.

„Astfel de ordine nu există!”, subliniază Carmen Dan.

Fostul ministru de Interne s-a prezentat, vineri, în faţa procurorilor pentru a fi audiată în dosarul prostestelor din 10 august 2018. Procurorii DIICOT fac cercetări cu privire la şefii din Jandarmerie care au coordonat intervenţiile din 10 august 2018.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici