Cartel Alfa: Măsura reducerii CAS facilitează creşterea profiturilor nete ale angajatorilor

Măsura reducerii CAS, aşa cum vrea Guvernul să o aplice, facilitează în fapt creşterea profiturilor nete ale angajatorilor, în special ale multinaţionalelor, care le duc în afara ţării, fără vreun beneficiu real nici pentru angajaţii români, nici pentru economia ţării, susţine Cartel Alfa.

82 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa: Măsura reducerii CAS facilitează creşterea profiturilor nete ale angajatorilor

Cartel Alfa: Măsura reducerii CAS facilitează creşterea profiturilor nete ale angajatorilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Consiliul general al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" a analizat propunerea Guvernului de reducere a contribuţiei de asigurări sociale (CAS) plătite de angajator cu cinci puncte procentuale începând cu 1 octombrie şi consideră că modalitatea aleasă nu va aduce niciun beneficiu real nici pentru angajaţii români, nici pentru economia ţării.

"Având în vedere că o reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator înseamnă de fapt o reducere cu aproximativ 19 la sută a contribuţiei la sistemul de pensii, adică în jur de şase miliarde lei pe an, producând un deficit important la bugetul asigurarilor sociale, considerăm că o astfel de măsură trebuie cântărită extrem de bine şi adoptată într-o manieră în care să îşi atingă efectele pozitive scontate, nu să creeze şi mai mult dezechilibru şi polarizare socială", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de Cartel Alfa.

Confederaţia sindicală consideră îngrijorător faptul că Guvernul nu a acceptat propunerea FMI şi a Comisiei Europene, care, de această dată, a coincis cu propunerea sindicaliştilor, ca reducerea contribuţiei să se facă pe partea angajatului.

"Propunerea reprezentanţilor FMI este logică şi se bazează pe observaţia scăderii drastice a consumului în România care duce la blocaj economic. Dacă dorim ca această reducere să nu se ducă cu predilecţie către buzunarul personal al propietarilor, atunci ea trebuie operată la angajat. De asemenea, pentru ca măsura să-şi atingă în mod real scopul declarat, acela de a încuraja crearea de locuri de muncă, atunci neimpozitarea profitului reinvestit trebuie aplicată pentru toate categoriile de investiţii, nu doar la cele pentru linii tehnologice. Or acest al doilea angajament, scutirea impozitului pe profitul reinvestit, pare să fi fost abandonat, cel puţin în discursul oficial", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii cred că măsura reducerii CAS facilitează, în fapt, creşterea profiturilor nete ale angajatorilor, în special ale multinaţionalelor, care le duc în afara ţării. Cartel Alfa mai susţine că Executivul, spre a obţine acordul FMI pentru reducerea CAS la angajator, a cedat în schimb în faţa solicitărilor pentru restructurarea şi disponibilizarea a mii de salariaţi de la CFR Marfă.

În acest context, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" solicită o întâlnire de urgenţă cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru a discuta în detaliu aceste măsuri, forma şi oportunitatea lor şi, de asemenea, realizarea unui studiu de impact.

"Deşi ministrul de finanţe a promis organizarea unor dezbateri publice reale, contatăm că, în fapt, acestea sunt o simplă formalitate pentru bifarea unor proceduri: la 12.00 vin documentele, a doua zi la ora 10.00 este Comisie de dialog social, iar la ora 13.00 în aceeşi zi este organizat plenul Consiliului Economic şi Social. Credem că efortul pe care îl face statul român trebuie să fie direcţionat către scopul creării de locuri de muncă, dezvoltare economică şi bunăstarea cetăţenilor săi şi nu crearea de noi facilităţi pentru exportatorii de profituri", mai spun cei de la Cartel Alfa.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

El a precizat că măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite în această săptămână Parlamentului şi reprezintă o decizie pe care Guvernul şi-o asumă.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI, premierul a răspuns că nu există nici acord, nici dezacord, deoarece Fondul solicită doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

El a asigurat că impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din încasări bugetare.

Tot premierul a afirmat, marţi, că reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici