"Cartel Alfa": Proiectul Legii sănătăţii trebuie dezbătut patru luni, altfel e nevoie de o revoluţie

"Cartel Alfa" cere, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc, dezbatarea publică cel puţin patru luni a proiectului de lege privind reforma sănătăţii, arătând că nerealizarea acestei cerinţe face ca România să aibă nevoie de "o nouă revoluţie în 2012".

341 afișări
Imaginea articolului "Cartel Alfa": Proiectul Legii sănătăţii trebuie dezbătut patru luni, altfel e nevoie de o revoluţie

"Cartel Alfa": Proiectul Legii sănătăţii trebuie dezbătut patru luni, altfel e nevoie de o revoluţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a trimis, vineri, o scrisoare deschisă preşedintelui şi premierului, prin care arată că înţelege necesitatea de reformă a sistemului medical din România, dar consideră că aceasta este o chestiune de importanţă majoră, care priveşte pe fiecare cetăţean al ţării.

Din acest motiv, sindicaliştii susţin că o eventuală reformă a sistemului medical trebuie realizată exclusiv în mod transparent, urmărind în primul rând interesul cetăţeanului "şi nu avantajele grupului care deţine puterea politică in momentul deciziei".

"O reformă a sănătăţii nu este o chestiune pe care să o poată decide o persoană sau un grup minoritar din PDL-UNPR-UDMR, cu sau fără girul Administraţiei Prezidenţiale, în special că aceşti aleşi ai poporului nu au avut la alegerea lor un asemenea obiectiv în program", se arată în scrisoare deschisă, remisă agenţiei MEDIAFAX.

"Cartel Alfa" precizează că redactarea proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România s-a realizat în secret, fără nicio consultare a societăţii civile, fără consultarea şi implicarea în redactarea textului de lege al partenerilor sociali.

"Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» consideră că excluderea partenerilor sociali din comisia care a redactat textul viitoarei legi, fiind singurii contribuabili în sistem, este un abuz şi o gravă încălcare a principiilor fundamentale ale democraţiei", se mai arată în document.

În aceste condiţii, CNS "Cartel Alfa" consideră că Administraţia Prezidenţială, "unul din susţinătorii şi promotorii înverşunaţi ai acestui text de lege", şi Guvernul, dovedesc o "atitudine dictatorială", impunând textul proiectului de lege fără a permite o reală dezbatere publică, un comportament după modelul "perioadei epocii de aur şi într-un mod pe care Nicolae Ceauşescu l-ar invidia".

Sindicaliştii cred că, dincolo de aceste grave încălcări ale regulilor elementare ale democraţiei, "care fac deja parte din modul de punere în practică a politicii Guvernului Boc, în urma indicaţiilor venite de la Palatul Cotroceni", legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România înseamnă "o fraudă pentru fiecare contribuabil în parte şi o cale eficientă pentru încasarea de către PDL, UNPR şi UDMR de sponsorizări pentru campania electorală din 2012".

CNS "Cartel Alfa" consideră că este aberant ca o lege care vizează sistemul de sănătate naţională să fie construită numai pe principiul "profitului", iar spitalele să fie asociate numai ideii de societate comercialaă, deci nu interesului general.

"Constituţia României garantează dreptul la sănătate şi la asistenţă medicală pentru toţi cetăţenii. Sistemul public de sănătate din România nu poate fi o anexă a intereselor de partid şi nici o sursă de bani pentru partid", se mai arată în scrisoarea trimisă preşedintelui şi premierului.

"Cartel Alfa" cere ca proiectul de lege care vizează reforma sistemul de sănătate să fie pus în dezbatere publică pentru cel puţin patru luni de zile, pentru ca toţi cei care sunt îndreptăţiţi să analizeze, să comenteze, să critice şi să ceară modificări ale acestui proiect de lege să o poată face.

Sindicaliştii avertizează că nerealizarea acestei minime cerinţe, "ca formă elementară de respect a democraţiei", face ca în 2012 România să aibă nevoie "de o nouă revoluţie pentru a combate genocidul pe cale a se realiza".

Proiectul noii Legi a sănătăţii a fost pus, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări.

Preşedintele Traian Băsescu declara recent că noua Lege a sănătăţii, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor sau de la mijlocul anului.

"Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cât o fi nevoie până obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta - prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere - şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici