Casa miraculoasă ocolită de vulcanul din Canare. Ultima locuinţă din La Palma care rezistă lavei aparţine unor bătrâni

  • Erupţia a distrus sute de case, cel puţin 350, fiind evacuate în jur de 6.000 de persoane.
  • âul de lavă a încetinit, dar în unele locuri atinge o înălţime de 15 metri şi o lăţime de 600 metri.
  • O casă mică care a rămas izolată, dar intactă, în mijlocul unui flux de lavă aruncat de vulcanul Cumbre Vieja.
5360 afișări
Imaginea articolului Casa miraculoasă ocolită de vulcanul din Canare. Ultima locuinţă din La Palma care rezistă lavei aparţine unor bătrâni

Casa miraculoasă ocolită de vulcanul din Canare. Ultima casă din La Palma care rezistă lavei aparţine unor bătrâni

Este imaginea-simbol a catastrofei naturale care are loc în La Palma, Insulele Canare, unde are loc o erupţie care a distrus deja 350 de clădiri şi ţine mulţi dintre locuitorii insulei într-o stare de alertă maximă, aproximativ 6.000 de persoane fiind evacuate.

Autorul fotografiei, publicată pe reţelele de socializare, este Alfonso Escalero, un fotograf care a ajuns la La Palma împreună cu compania sa de producţie, I Love The World, pentru a lucra la un documentar, înainte de începerea erupţiei, potrivit presei iberice.

După cum a reconstruit ziarul El Mundo, proprietarii casei sunt doi vârstnici de naţionalitate daneză, care nu au călătorit pe insulă de când a început pandemia. Cei doi, adaugă ziarul spaniol, au fost avertizaţi că locuinţa lor a fost salvată de Ada Monnikendam, o olandeză care locuieşte pe insulă de zeci de ani.

"Proprietarii sunt foarte recunoscători pentru fotografie", a spus Monnikendam, la televiziunea publică spaniolă. „Aceasta este o treabă pentru fotografii de război, nu suntem pregătiţi pentru o tragedie atât de mare”, a adăugat Escalero, care a asistat la diferite scene cu case înghiţite de lavă.

Lava înaintează cu 4 metri pe oră

Erupţia Cumbre Vieja continuă între timp cu intensitate, potrivit Institutului de Vulcanologie din Insulele Canare, chiar dacă înaintarea a încetinit semnificativ: acum se mişcă acum cu o viteză de 4 metri pe oră, în timp ce luni înainta la 700 de metri pe oră.

În acest moment, 166,2 hectare de teren sunt îngropate de lava vulcanului, un „râu” care, în unele locuri, a atins 15 metri înălţime şi 600 în lăţime.

A fost solicitată şi crearea a două zone de acces restricţionat pentru traficul aerian, în puncte apropiate de Vulcan. Autoritatea competentă, Enaire, a explicat că restricţia nu afectează zborurile comerciale.

Între timp, una dintre consecinţele erupţiei pentru unii dintre oamenii care şi-au pierdut casele este dificultatea de a găsi o alternativă la locuinţe din cauza preţurilor ridicate de închiriere din La Palma, o situaţie de urgenţă în care guvernul regional intenţionează să acţionează cât mai curând posibil.

Întorcându-se de la New York, unde a participat la Adunarea Generală a ONU, premierul Pedro Sanchez a vizitat împreună cu regele Felipe al VI-lea, regina Letizia şi ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska de pe insula La Palma, pentru a se cu întâlni locuitorii rămaşi fără adăpost după erupţia Vulcanul Cumbre Vieja.

Potrivit El Mundo, cei trei au vizitat cazarma El Fuerte din Breña Baja, unde se află peste 100 din cele 5.500 de persoane evacuate.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici