Câştigul salarial mediu a crescut în noiembrie 2011 cu 34 lei faţă de octombrie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna noiembrie 2011 de 1.491 lei, în creştere cu 2,3% (34 lei) faţă de octombrie şi cu 8,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, cele mai mari valori înregistrându-se în sectorul intermedierilor financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

245 afişări
Imaginea articolului Câştigul salarial mediu a crescut în noiembrie 2011 cu 34 lei faţă de octombrie

Câştigul salarial mediu a crescut în noiembrie 2011 cu 34 lei faţă de octombrie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Astfel, în noiembrie 2011, angajaţii din intermedieri financiare au avut un câştig salarial mediu nominal net de 3.705 lei, iar cei din hoteluri şi restaurante de 857 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în perioada analizată de 2.054 lei, cu 2,2% mai mare decât în octombrie 2011.

În luna noiembrie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sfârşitul de an), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna noiembrie au fost în creştere comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai mari creşteri, în activităţile extractive

Astfel, în alte activităţi extractive s-au înregistrat creşteri cu 29,2%, iar în fabricarea echipamentelor electrice, calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii anexe extracţiei între 10% şi 12%.

Majorări de 6,5% şi 8,5% au avut loc în activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale, alte activităţi industriale, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice.

Cele mai mari scăderi, în industria metalurgică

Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), de dificultăţile financiare din sectorul economic. De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzată de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria metalurgică (de 6,3%), respectiv în sectorul fabricării produselor din tutun (4,2%). În acelaşi timp diminuări cu 1%-2% au avut loc în sectorul transporturilor pe apă, hoteluri şi restaurante, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Creşteri uşoare ale câştigului salarial la bugetari

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (4%), evoluţie ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice, sănătate şi asistenţă socială (1,2%), în urma plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în lunile precedente, precum şi a disponibilizării personalului care realiza câştiguri salariale mici şi administraţie publică (1%), unde au fost plătite sumele restante pentru diferite sporuri ori concediile de odihnă.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din luna noiembrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 20,3% în sănătate şi asistenţă socială, cu 16,3% în învăţământ, respectiv cu 11,6% în administraţia publică.

Pe de altă parte, comparativ cu luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna noiembrie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 18,2% în sănătate şi asistenţă socială, cu 18,0% în administraţia publică, respectiv cu 13,3% în învăţământ.

Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,9%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 120,0%, cu 2,3 puncte procentual mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici