Câştigul salarial mediu a crescut în noiembrie. În ce domenii eu fost plătite cele mai mari salarii

Câştigul salarial mediu a crescut în noiembrie anul trecut cu 2,2% faţă de octombrie, la 1.743 lei net, fiind mai mare cu 5,6% decât în noiembrie 2013, cele mai mari remunerări regăsindu-se în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, de 4.166 lei, potrivit datelor INS.

365 afișări
Imaginea articolului Câştigul salarial mediu a crescut în noiembrie. În ce domenii eu fost plătite cele mai mari salarii

Câştigul salarial mediu a crescut în noiembrie. În ce domenii eu fost plătite cele mai mari salarii

"Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime anuale sau pentru sărbători), sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost influenţate în unele activităţi economice şi de disponibilizările de salariaţi cu câştiguri salariale mici", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creşteri ale salariilor medii nete s-au înregistrat în activităţile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), cu 23%, în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi de poştă şi de curier, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport (9%-13%), în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor din tutun, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (5,5%-9%).

Totodată, s-au consemnat salarii mai mari cu 4%-5% în alte activităţi industriale, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea produselor textile, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna octombrie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale remunerărilor au fost în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură) - 12,8%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea altor mijloace de transport (4,5%-7,5%) şi în telecomunicaţii şi transporturi aeriene (2%-3%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în învăţământ (1,7%), sănătate şi asistenţă socială (1,7%), respectiv în administraţia publică (0,7%).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.412 lei, cu 2,3% mai mare decât în octombrie.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,3%. Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,4%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 130,1% cu 3,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici