Cât a cheltuit România ca aliat în războaiele SUA. Ce va obţine preşedintele Băsescu din vizita la Washington

Din 2004 până în prezent România a cheltuit în jur de 800 mil. dolari pentru a-şi susţine trupele în teatrele de operaţiuni în principal în războaiele deschise de Statele Unite în Irak şi Afganistan, după cum poate fi estimat din bugetele aprobate pentru Armată.

388 afișări
Imaginea articolului Cât a cheltuit România ca aliat în războaiele SUA. Ce va obţine preşedintele Băsescu din vizita la Washington

Cât a cheltuit România ca aliat în războaiele SUA. Ce va obţine preşedintele Băsescu din vizita la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 11 noiembrie 2003 în Afganistan mureau doi militari români - erau primii români care cădeau în misiuni de luptă după al Doilea Război Mondial.

Între 2003 şi 2011 în teatrele de operaţiuni au murit 21 de militari români - 18 în Afganistan, doi în Irak şi unul în Bosnia - şi alţi 74 au fost răniţi - 58 în Afganistan, 14 în Irak şi doi în Bosnia.

Preşedintele Traian Băsescu se află astăzi în vizită în Statele Unite unde, spune Preşedinţia, va finaliza unele proiecte comune româno-americane. Este posibilă o întâlnire cu preşedintele Barack Obama, dar ea nu a fost confirmată nici ieri oficial. Cotidianul The Hill, distribuit la Washington, a susţinut ieri că va exista o întâlnire între preşedintele Traian Băsescu şi vicepre­şedintele Joe Biden, fără a menţiona şi o întâlnire la nivel de şefi de stat.

Între dosarele im­portante se numără insta­larea scutului american antirachetă în România, decizie luată în CSAT la începutul lui mai.

Citeşte mai multe despre cheltuielile României ca aliat al SUA pe www.zf.ro.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici