Câte zile libere au românii de PAŞTE 2018

De PAŞTE 2018, românii vor avea patru zile libere: Vinerea Mare, Sâmbătă Mare, prima zi de Paşte - duminică şi a doua zi de Paşte - luni.

35982 afișări
Imaginea articolului Câte zile libere au românii de PAŞTE 2018

Câte zile libere au românii de PAŞTE 2018

Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui, a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, potrivit unui act normativ intrat în vigoare luna martie 2018. Aşadar, salariaţii se vor bucura, pentru prima oară, de timp liber în Vinerea Mare începând din acest an şi vor beneficia de o minivacanţă de patru zile. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioaşă creştină numite Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare

Anul acesta, Vinerea Mare va fi pe 6 aprilie, iar Paştele - pe 8 şi 9 aprilie.

Acest act normativ a modificat lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, numărul sărbătorilor nelucrătoare ridicându-se la nu mai puţin de 15 astfel de zile.

Zilele libere în 2018 sunt:

1 ianuarie - Anul Nou

2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

6 aprilie (vineri) - Vinerea Mare

8 aprilie (duminică) - Paştele

9 aprilie (luni) — Paştele

1 mai — Ziua Muncii

27 mai (duminică)  — Rusalii

28 mai (luni) — Rusalii

1 iunie - Ziua Copilului

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Naţională a României

25 decembrie - Crăciunul

26 decembrie — Crăciunul

Vinerea Mare este, de asemenea, zi oficială de sărbătoare în următoarele state ale Uniunii Europene (UE): Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Spania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Slovenia, Cehia, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Estonia, Malta, Cipru şi Luxemburg.

Aşadar, nu mai puţin de 16 dintre cele 28 de state ale UE au declarat Vinerea Mare drept zi legală de sărbătoare.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici