Caz revoltător: Tânără cu arsuri grave, plimbată între spitale, pentru că nu s-a găsit un loc liber/ Pintea: Medicii se ocupă de transferul în Belgia. Nu trebuia plimbată

O tânără de 25 de ani, din Tulcea, cu arsuri grave pe aproape jumătate din corp şi ale căilor respiratorii, a fost plimbată între spitale pentru că nu s-a găsit nici un loc unde să fie tratată. În prezent, se caută soluţii pentru internare într-un centru de mari arşi din străinătate.

494 afișări
Imaginea articolului Caz revoltător: Tânără cu arsuri grave, plimbată între spitale, pentru că nu s-a găsit un loc liber/ Pintea: Medicii se ocupă de transferul în Belgia. Nu trebuia plimbată

Tânără cu arsuri grave, plimbată între spitale, pentru că nu s-a găsit un loc liber.

Tânăra a suferit arsurile duminică noaptea, după ce pontonul pe care se afla, în comuna tulceană Sfântu Gheorghe, a luat foc. Adăpostul plutitor se afla pe Dunăre, iar fata a fost transportată cu barca la Murighiol.

În cursul zilei de luni s-au făcut încercări pentru a-i găsi un loc într-un spital din ţară unde să fie tratată, iar după-amiază a fost urcată într-un elicopter pentru a fi transportată la Timişoara.

Elicopterul a fost însă întors din drum, ajungând la Constanţa, iar tânără este internată, marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş.

„Nu ştiu de ce s-a întors la Constanţa. Ştiu că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a făcut toate eforturile ca să-i găsească un loc şi face în continuare într-un centru de tratament al marilor arşi. Până atunci este tratată la noi, este toaletată în sala de operaţie, este în terapie intensivă. La un moment dat va fi transferată, la noi în ţară sau în străinătate. Dacă e vorba despre un transfer în străinătate vom face în regim de urgenţă toate actele pentru a fi transferată”, a declarat directorul medical al unităţii sanitare constănţene, dr. Bogdan Obada.

Potrivit acestuia, starea de sănătate a tinerei este foarte gravă, fiind intubată.

„Prezintă arsuri pe 40 la sută din suprafaţa corpului, arsuri ale căilor aeriene superioare, arsuri faciale, elemente de mare gravitate”, a mai spus dr. Obadă.

În prezent se fac eforturi pentru a-i găsi un loc pentru a fi tratată în străinătate.

Surse medicale au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că marţi dimineaţă i-a fost aprobat transferul către un spital din Belgia.

 

Pintea, despre fata cu arsuri din Tulcea: Medicii se ocupă de transferul în Belgia. Nu trebuia plimbată

 

Sorina Pintea a declarat că medicii se ocupă de transferul pacientei din Tulcea cu arsuri grave, plimbată între spitale pentru că nu s-a găsit un loc liber, ministrul Sănătăţii menţionând că va demara şi o anchetă pentru a afla de ce nu au fost respectate procedurile în acest caz.

„Pentru că, într-adevăr, locurile de arşi din România sunt limitate, am şi declarat de nenumărate ori acest lucru, categoric că am luat decizia cea mai potrivită, pe care am discutat-o împreună cu toţi factorii de răspundere. Adică în momentul în care nu avem posibilitatea fizic să tratăm un pacient ars în România, analizăm posibilitatea trimiterii în străinătate. Lucrul pe care îl şi facem. Am luat legătura cu departamentul pentru situaţii de urgenţă, cu doctorul Călin Alexandru şi în acest moment se ocupă de transferul pacientei”, a declarat ministrul Sorina Pintea, la Antena3.

Ministrul a mai precizat că urmează o anchetă pentru a afla de ce tânăra a fost plimbată între spitale: „Cu siguranţă vreau să ştiu de ce nu a putut ateriza elicopterul la Timişoara, dacă sunt condiţii meteo, acestea le putem înţelege altfel nu. (...)Am discutat cu departamentul pentru situaţii de urgenţă, pe de altă parte cei de la spitalul din Tulcea pregătesc şi documentele, formularul cu care pacienta va pleca. Deci nu pot să vă estimez o oră (când va fi transportată pacienta în Belgia, n.r.)”.

Ministrul Sănătăţii recunoaşte că este o problemă în România privind numărul de paturi pentru arşi, subliniind că, din păcate, abia din 2018 au început soluţiile concrete în această privinţă.

„La sfârşitul lunii mai vor fi funcţionale paturile de la Timişoara, apoi urmează cele de la Iaşi în cursul lunii iulie pentru că s-au finalizat citaţiile privind achiziţia de echipamente specifice centrelor de mari arşi, dar atâta vreme cât aceste proiecte ale Băncii Mondiale au fost blocate, nu înţeleg de ce nici eu şi nici nu caut vinovaţii în acest moment. Pur şi simplu trebuie să rezolvăm problema. Pe de altă parte avem proceduri, această fată nu trebuia plimbată între spitale, dar cum vă spuneam eu am aflat azi dimineaţă (marţi, n.r.) despre acest caz, prin urmare mă voi interesa să văd ce s-a întâmplat şi de ce nu au fost respectate procedurile”, a mai explicat Sorina Pintea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici