Cazanciuc: Anumiţi magistraţi se pronunţă cu prea mare uşurinţă cu privire la cauze aflate pe rol

Ministrul Justiţei, Robert Cazanciuc, a declarat, duminică, de Ziua Justiţiei, că sunt prea multe dosare discutate în spaţiul public, iar anumiţi magistraţi se exprimă cu prea mare uşurinţă cu privire la cauze aflate pe rol.

443 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Anumiţi magistraţi se pronunţă cu prea mare uşurinţă cu privire la cauze aflate pe rol

Robert Cazanciuc (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Cazanciuc a participat duminică, de Ziua Justiţiei, la ceremonia organizată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Palatul Justiţiei, sediul Curţii de Apel Bucureşti

Cu această ocazie, el a declarat că viziunea asupra unui sistem solid de justiţie, sănătos, durabil, presupune o armonizare a felului în care fiecare, cetăţean sau societatea în ansamblu, înţelege şi îşi îndeplineşte rolul.

În acest context, demnitarul a atras atenţia că discuţiile pe tema justiţiei sunt mult prea prezente în spaţiul public, deşi acestea ar trebui să aibă loc în sala de judecată.

"Încă persistă în spaţiul public prea multe discuţii pe tema justiţiei, discuţii în care, din păcate, se implică şi anumiţi magistraţi. Se exprimă cu prea mare uşurinţă cu priviere la cauze aflate pe rol. Sunt prea multe dosare discutate în spaţiul public. Justiţia nu se face în Parlament, nu se face la televizor, în dezbateri publice, de către oameni politici. Se face doar în sala de judecată de către un magistrat. Consumăm prea multă energie şi prea multe resurse în dezbateri false, pe teme fără nicio finalitate benefică cetăţeanului, şi aş vrea să ne concentrăm pentru a găsi rezolvări la adevăratele probleme", a declarat Cazanciuc.

Acesta a subliniat că justiţia este un "mecanism viu" care are prin lege pârghii de control şi verificare, iar instituţiile care au acest rol ar trebui lăsate să-şi îndeplinească atribuţiile fără ca oamenii din afara sistemului să se pronunţe în locul magistraţilor.

"Să nu pronunţăm noi, cei din afară, sentinţele judecătorilor, dar nici să punem etichete pe cei care sunt chemaţi să răspundă la un moment dat în faţa legii, înainte ca ei să fie condamnaţi de o instanţă", a mai spus Cazanciuc.

La ceremonia de la Palatul Justiţiei au mai fost prezenţi preşedintele CSM Marius Tudose, alături de membri ai consiliului, procurorul general Tiberiu Niţu, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul judiciar, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti, ai Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi ai Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici