Cazul generalului Dan Voinea, reluat de CSM în februarie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, miercuri, pentru 3 februarie discuţiile în cazul generalului magistrat Dan Voinea, acuzat de nereguli în instrumentarea dosarelor mineriadei şi revoluţiei.

85 afișări
Imaginea articolului Cazul generalului Dan Voinea, reluat de CSM în februarie

Cazul generalului Voinea, dezbătut miercuri de CSM (Imagine: Mediafax Foto)

Conform articolului 98 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, magistraţii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu şi pentru faptele care afectează prestigiul justiţiei.

Procurorul general Codruţa Kovesi a cerut, în 23 octombrie 2008, ministrului Justiţiei revocarea generalului magistrat Dan Voinea din funcţia de adjunct al Secţiei Parchetelor Militare, ca urmare a raportului de control privind activitatea Secţiei Parchetelor Militare.

Procurorul general a reclamant deficienţe majore în activitatea Secţiei Parchetelor Militare, inclusiv folosirea defectuoasă a resurselor umane, precum şi încălcări grave ale procedurii penale.

În acest sens, Kovesi a dat ca exemple dosarele revoluţie şi mineriadei, care după 18 ani încă sunt nefinalizate.

Şeful Ministerului Public a mai declarat că i-a oferit lui Dan Voinea de la preluarea funcţiei resorturile necesare pentru a face ca activitatea Secţiei Parchetelor Militare să fie mai eficientă.

Kovesi a spus că l-a numit şef al Secţiei Parchetelor Militare, i-a oferit resursele financiare şi de personal, aprobând bugetul şi dispunând delegarea mai multor procurori din ţară pentru ca dosarele să fie finalizate, l-a vizat inclusiv pentru promovarea atât în cariera de militar, cât şi în cea de magistrat, însă niciuna dintre aceste măsuri nu a dat rezultate.

Managementul defectuos şi neimplicarea procurorilor în soluţionarea anchetelor au fost motivele pentru care inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis efectuarea unui control de fond la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanţei supreme.

În urma controlului efectuat de inspectorii CSM la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a constatat existenţa unui număr de 285 de dosare nesoluţionate începând cu anul 1990, potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare a CSM, publicat pe site-ul instituţiei.

Generalul magistrat Dan Voinea, procuror militar din 1982, a deţinut şefia Secţiei Parchetelor Militare în perioada 1997-2001, apoi a asigurat interimatul conducerii SPM în perioada mai 2006-octombrie 2007.

Raportul inspectorilor CSM a avut în vedere identificarea dosarelor mai vechi de un an de la sesizare, şi respectiv mai vechi de şase luni de la începerea urmăririi penale, aflate în curs de instrumentare la procuror sau la organele de cercetare penală.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici