CAZUL JAPONEZEI UCISE: Conducerea Poliţiei Ilfov, cercetată prealabil în urma anchetei MAI

Şeful Poliţiei Ilfov, adjuncţii acestuia şi alţi ofiţeri din conducerea IPJ, precum şi membri ai conducerii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti sunt cercetaţi prealabil, în urma anchetei Corpului de control al MAI, dispusă după uciderea japonezei Yurika Masuno.

775 afișări
Imaginea articolului CAZUL JAPONEZEI UCISE: Conducerea Poliţiei Ilfov, cercetată prealabil în urma anchetei MAI

CAZUL JAPONEZEI UCISE: Conducerea Poliţiei Ilfov, cercetată prealabil în urma anchetei MAI

La ordinul ministrului Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, o comisie formată din ofiţeri ai Corpului de control a făcut verificări, în perioada 3- 21 septembrie, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Ilfov şi la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti

Controlul a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalităţii stradale, în special infracţiunile comise cu violenţă, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violenţă, rămase cu autori necunoscuţi, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Controlul amănunţit la IPJ Ilfov a fost dispus după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

În urma anchetei făcute de Corpul de control al MAI, şeful IPJ Ilfov, Emanuel Marin Nica, şi adjuncţii săi, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu, precum şi alţi şase ofiţeri sunt cercetaţi prealabil, în timp ce alţi 14 ofiţeri au fost atenţionaţi.

De asemenea, în cazul a doi ofiţeri şi a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În acelaşi timp, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti, s-a declanşat cercetarea prealabilă pentru opt ofiţeri, între care şi şeful structurii, Marian Roşescu, iar şase ofiţeri au scăpat doar cu atenţionare.

Situaţia de la Ilfov a intrat în atenţia conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că ucigaşul Vlad Nicolae se face vinovat şi de alte dou crime şi tâlhării, la care se mai adăuga şi molestarea sexuală a unor vecine în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferenţa poliţiştilor cât şi a procurorilor ilfoveni.   

În 15 august, în jurul orei 20.30, Vlad Nicolae (26 de ani) a abordat-o pe japoneza Yurika Masuno, în vârstă de 20 de ani, în incinta Aeroportului "Henri Coandă" Otopeni-Bucureşti, oferindu-şi ajutorul pentru a-i găsi un taxi. Astfel, Vlad Nicolae a urcat împreună cu tânăra într-un taxi, cei doi coborând după parcurgerea unei distanţe scurte, într-o zonă în care drumul este mărginit, de ambele părţi, de pădure. Vlad Nicolae şi tânăra au fost observaţi în acel loc de către şoferul taxiului după aproximativ două minute, la marginea şoselei, însă pe celălalt sens de mers.

Două zile mai târziu, în locul respectiv a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze şi prezentând urme de violenţă. La aproximativ 60-70 de metri distanţă a fost descoperită valiza victimei.

Vlad Nicolae a fost arestat preventiv în 19 august, acesta negând în faţa anchetatorilor că ar fi ucis-o pe japoneză.

Dosarul în cazul Vlad Nicolae este cercetat pentru uciderea japonezei a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme. Anchetatorii au extins cercetările şi au stabilit că Vlad Nicolae a omorât alte două femei, a violat şi tâlhărit alte persoane.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii face controale de fond la Parchetul Tribunalului Ilfov şi la Parchetul Judecătoriei Buftea, la solicitarea procurorului general, în urma deficienţelor constatate după verificările din dosarele lui Vlad Nicolae.

Totodată, şeful Parchetului Judecătoriei Buftea, Cătălin Paraschiv, a fost demis din 10 septembrie, întrucât nu a analizat o plângerea făcută de o victimă a lui Nicolae Vlad, în care arăta că se teme de acesta, însă procurorul de caz, Emanuel Wilhelm Dunca, nu a propus arestarea acuzatului.

Procurorul general al României Codruţa Kovesi, în urma unui control referitor la cauzele privindu-l pe asasinul studentei japoneze, a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului de Interne, dar şi a conducerii INML, pentru întârzierea expertizelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici