Cazurile de infectare cu Omicron în România au ajuns la opt. Cercetător român: datele s-au schimbat, soluţiile rămân aceleaşi

În România sunt opt cazuri confirmate cu Omicron şi deşi datele problemei s-au schimbat puţin, soluţiile rămân aceleaşi: vaccinarea şi respectarea măsurilor de prevenţie, spune Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în Imunologie şi vaccinologie la Institutul „Cantacuzino”.

12144 afișări
Imaginea articolului Cazurile de infectare cu Omicron în România au ajuns la opt. Cercetător român: datele s-au schimbat, soluţiile rămân aceleaşi

Potrivit studiilor preliminare din ultima săptămână, analizate de către Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în Imunologie şi vaccinologie la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, Omicron are un număr mare de mutaţii în regiuni care ar putea afecta eficienţa răspunsului imun post-vaccinare, post-infecţie şi unele terapii cu anticorpi monoclonali.

„Activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate sau infectate cu o variantă anterioară este semnificativ scăzută faţă de Omicron. Protecţia faţă de infecţie la persoanele vaccinate sau de reinfecţie la cei infectaţi anterior este probabil scăzută pentru Omicron.

Elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate. Protecţia faţă de evoluţia severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecţie. Răspunsul în anticorpi neutralizanţi faţă de Omicron este mult mai puternic la persoanele trecute prin boală şi vaccinate sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema iniţială de vaccinare. În populaţii cu un procent foarte mare de persoane trecute prin infecţie şi / sau vaccinate, numărul de cazuri severe de boală şi presiunea pe sistemul sanitar rămân reduse. În aceste condiţii, vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane şi administrarea unei doze de rapel persoanelor vaccinate cu schema iniţială în 2 doze este puternic recomandată. Eficienţa împotriva infecţiei simptomatice scade semnificativ cu timpul de la administrarea schemei iniţiale de vaccinare. Doza booster cu un vaccin ARN mesager creşte eficienţa la peste 70% şi împotriva Omicron”, arată analiza.

Aceste date sunt preliminare, obţinute într-un timp foarte scurt. Mai multe date vor fi cu siguranţă disponibile în viitorul apropiat, spune cercetătorul român.

„Varianta Omicron a acumulat zeci de mutaţii în comparaţie cu variantele anterioare. Multe dintre aceste mutaţii au fost identificate în proteina Spike şi în regiunea de legare a receptorului din aceasta proteină. Era de aşteptat ca aceste mutaţii să modifice afinitatea virusului pentru receptorul pe care îl foloseşte pentru a intra în celulele umane şi să erodeze, cel puţin parţial, eficienţa anticorpilor dezvoltaţi în urma infecţiei sau a vaccinării în neutralizarea virusului. Acum, la câteva săptămâni de când varianta Omicron a fost descoperită, avem primele date care să confirme că varianta Omicron eludeaza parţial răspunsul imun obţinut în urma infecţiei sau a vaccinării. Primele studii de neutralizare in vitro, publicate săptămâna aceasta arată o scădere semnificativă a activităţii neutralizante a anticorpilor din serul persoanelor trecute prin infecţie sau vaccinate, în comparaţie cu ce s-a observat pentru variantele anterioare.

Într-un experiment de neutralizare, virusul SARS-CoV-2 sau un virus modificat încât să folosească aceleaşi mecanisme pentru a infecta celulele umane (în principal proteina Spike cu mutaţiile specifice) este incubat cu serul de la donatori şi se măsoară în ce măsură acesta mai poate infecta celulele în cultură. Prin urmare, un studiu de seroneutralizare ne poate arăta doar o parte a răspunsului imun faţă de virus.

Este o parte importantă, dar nu este totul. Răspunsul imun este complex şi nu implică doar activitatea neutralizantă a anticorpilor. Simplificat, unii anticorpi, cei neutralizanţi, blochează direct infectarea celulelor de către virus. Sunt şi alţi anticorpi care, deşi nu pot bloca direct infecţia, se leagă de proteinele de pe virus sau de pe celulele infectate şi îl marchează pentru a fi eliminat de celule ale sistemului imunitar. În plus, în urma infecţiei sau a vaccinării se dezvoltă şi un răspuns celular mediat prin limfocite T capabile să recunoască şi să elimine celulele infectate cu virus sau sa instruiască limfocitele B să producă anticorpi mai eficienţi împotriva unei noi variante. Chiar dacă nu poate bloca complet infecţia, răspunsul imun celular este foarte important în limitarea replicării virusului, prevenind evoluţia severă a bolii”, mai arată cercetătorul.

Ce spun studiile actuale despre Omicron

Un prim studiu, din Africa de Sud, arată o scădere puternică (peste 40 de ori) a activităţii neutralizante a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate cu schema iniţială (2 doze), dar unele persoane încă prezintă o activitate neutralizantă detectabilă. Ce este important în acest studiu este că persoanele trecute prin infecţie şi ulterior vaccinate au avut un titru mult mai mare de anticorpi neutralizanţi faţă de varianta anterioară şi au păstrat o activitate neutralizantă semnificativă şi faţă de Omicron.

Un studiu din Suedia de seroneutralizare pe virus pseudotipat (modificat) arată şi el o scădere semnificativă, dar mai mică decât cea din studiul anterior, a activităţii neutralizante a anticorpilor din serul recoltat de la personal sanitar trecut prin infecţie şi vaccinat sau de la donatori de sânge.

Şi un alt studiu, din Germania (seroneutralizare pe virus SARS-CoV-2 Delta şi Omicron), arată o scădere semnificativă a activităţii neutralizante a anticorpilor faţă de varianta Omicron în comparaţie cu Delta. Important, în acest studiu sunt incluse şi seruri de la persoane vaccinate cu o doză de rapel sau vaccinate şi infectate la care se observă o creştere semnificativă a răspunsului în anticorpi.

Acelaşi lucru poate fi observat şi în datele prezentate recent de către Pfizer – BioNTech obţinute pe seruri de la persoane vaccinate cu vaccinul Comirnaty. Titrul neutralizant de la persoanele vaccinate cu schema iniţială de 2 doze scade de 25 de ori pentru Omicron în comparaţie cu varianta iniţială a virusului. O doză de rapel administrată mai târziu conduce la o creştere semnificativă a activităţii neutralizante faţă de Omicron, titrurile de anticorpi fiind comparabile cu cele măsurate faţă de varianta originală a virusului după schema cu 2 doze.

Un studiu din Austria arată o scădere foarte puternică a activităţii neutralizante faţă de Omicron a anticorpilor din serul persoanelor trecute prin infecţie cu oricare dintre variantele virale Alfa, Beta sau Delta. Acelaşi lucru se observă şi pentru persoanele vaccinate cu 2 doze cu diferite combinaţii de vaccinuri (include şi vaccinare heterologă). Din nou, persoanele trecute prin infecţie şi vaccinate sau vaccinate şi ulterior infectate prezintă cel mai robust răspuns faţă de Omicron.

Un studiu preliminar din Statele Unite care compară titrurile de anticorpi neutralizanţi împotriva variantei originale (Wuhan), a Omicron şi a unei variante modificate în laborator cu proprietăţi similare de evaziune imună arată o rezistenţă crescută la neutralizare a Omicron. Similar cu alte studii, titrurile de anticorpi neutralizanţi cresc semnificativ la administrarea unei doze suplimentare de vaccin sau la persoanele infectate şi vaccinate.

Mutaţiile Omicron afectează mult mai puţin părţile din proteinele virale recunoscute de limfocitele T, şi este de aşteptat ca, datorită acestui grad mare de conservare, protecţia faţă de evoluţia severă a bolii să fie păstrată la persoanele vacinate sau cu infecţie anterioară.

Prima analiză asupra eficienţei vaccinurilor împotriva Omicron vine din Marea Britanie. Pe un număr limitat de cazuri momentan se observă că eficienţa vaccinurilor împotriva infecţiei simptomatice este mai redusă pentru Omicron în comparaţie cu Delta şi scade semnificativ cu timpul trecut de la vaccinare. O doză de rapel cu un ARN mesager creşte eficienţa la peste 70% atât la persoanele vaccinate iniţial cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech - Pfizer cât şi cu cel dezvoltat de AstraZeneca. Numărul mic de cazuri nu a permis evaluarea eficienţei şi împotriva evoluţiei severe a COVID-19.

„Varianta Omicron este neutralizată mai puţin de anticorpii din serul pesoanelor vaccinate sau trecute prin infecţie. Acest lucru va avea cel mai probabil un impact semnificativ asupra numărului de infecţii „breakthrough” la persoanele vaccinate şi de reinfecţii la persoanele cu istoric de infecţie şi explică probabil ceea ce vedem în Africa de Sud în privinţa numărului de infecţii într-o populaţie care a trecut prin valuri foarte mari de infecţie cu variantele anterioare (inclusiv Beta). O scădere de 40 de ori a activităţii neutralizante nu înseamnă şi o scădere de 40 de ori a eficienţei. Legătura dintre nivelul de anticorpi şi protecţie nu este una liniară. Va trebui să aşteptăm şi date mai extinse din studii de eficienţă pentru a putea vedea care este impactul real asupra protecţiei împotriva infecţiei.

Răspunsul celular este mult mai puţin afectat şi este de aşteptat ca acest lucru, în combinaţie cu răspunsul în anticorpi, să aibă un impact semnificativ asupra protecţiei faţă de formele severe de boală. Este o ţintă foarte importantă a vaccinării pentru că previne suprasolicitarea sistemului medical şi pierderea de vieţi. După cum arată datele, o expunere suplimentară la antigen (infecţie sau doza de rapel) conduce la o creştere robustă a răspunsului imun inclusiv faţă de varianta Omicron. În aceste condiţii, vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane şi administrarea unei doze de rapel persoanelor vaccinate cu schema iniţială în 2 doze este puternic recomandată”, se arată în materialul realizat de Cătălin Ţucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici