CC: Numirea lui Ioan Anton în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, neconstituţională

Numirea lui Ioan Anton în funcţia vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, pentru un mandat de nouă ani, a fost declarată, miercuri, neconstituţională de către judecătorii Curţii Constituţionale (CC), care au admis astfel o sesizare depusă de Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaţilor.

839 afișări
Imaginea articolului CC: Numirea lui Ioan Anton în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, neconstituţională

Ioan Anton (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

CC a declarat neconstituţională Hotărârea Parlamentului nr. 17/2011 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Parlamentului numărul 17 din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte ai Autorităţii de Audit este neconstituţională în ceea ce priveşte numirea în funcţia de consilier de conturi a domnului Anton Ioan şi, implicit, numirea sa în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit", informează reprezentanţii Curţii.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României.

Soluţia dată miercuri de CC a venit după ce PNL a depus, în 9 septembrie, o sesizare cu privire numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, sesizarea fiind semnată de 70 de deputaţi liberali.

"PNL a iniţiat acest demers ca urmare a deciziei nr. 442 a Curţii Constituţionale din data de 10 iulie, prin care s-a stabilit ca fiind neconstituţionale dispoziţiile Hotărârii Parlamentului numărul 28 din 16 iunie 2014 privind numirea unor consilieri de conturi şi a unui vicepreşedinte la Curtea de Conturi", s-a menţionat într-un comunicat al PNL.

Mai exact, liberalii s-au bazat pe faptul că judecătorii de la Curtea Constituţională au constatat că numirile în funcţia de consilier de conturi a Constanţei Anca Donovici şi a lui Marius Vorniceanu au fost neconstituţionale, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind mandatul consilierilor de conturi de nouă ani.

"Având în vedere jurisprudenţa creată de Curtea Constituţională, PNL solicită acestei instituţii să constate neconstituţionalitatea numirii în funcţia de consilier de conturi a domnului Anton Ioan, care a fost numit vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, pentru un mandat de nouă ani, (...) deşi mai îndeplinise aceeaşi funcţie, timp de trei ani. (...) Domnul Anton Ioan ar îndeplini astfel un mandat de doisprezece ani, format dintr-un mandat parţial şi dintr-un mandat complet", arătau liberalii, în acelaşi comunicat.

În 27 septembrie 2011, senatorii si deputaţii au numit, prin vot, cinci consilieri de conturi ai Curţii de Conturi şi un consilier de conturi, vicepreşedinte al instituţiei.

Consilierii de conturi aleşi sunt Carmen Stănescu (228 de voturi «pentru», şapte voturi «contra»), Ioan Hurzui (233 de voturi «pentru», două voturi «contra»), Lucian Negrea (232 voturi «pentru», trei voturi «contra»), Aurora Martea Pelea (231 voturi «pentru», patru voturi «contra») din partea PDL şi pe Lakatoş Peter (231 de voturi «pentru», patru voturi «contra») din partea UDMR.

Parlamentarii l-au ales, de asemenea, pe Ion Anton consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit, acesta întrunind 232 de voturi «pentru» şi trei voturi «contra».

Din totalul de 469 de deputaţi şi senatori au fost prezenţi 239 parlamentari, fiind consemnate 235 de voturi, toate valabil exprimate.

Plenul a făcut acele numiri în baza unui raport comun al Comisiilor pentru buget ale celor două Camere ale Parlamentului.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea (PSD) a contestat legalitatea votului. El a menţionat că niciunul dintre colegii de la PSD şi de la PNL nu au semnat procesele verbale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici