CE examinează reglementările fiscale din UE pentru ca muncitorii mobili să nu fie discriminaţi

Comisia Europeană a anunţat, luni, că vor fi examinate reglementările fiscale din toate ţările membre pentru a se asigura că cetăţenii europeni mobili nu sunt discriminaţi de sistemele de taxare, se arată într-un comunicat al instituţiei.

179 afișări
Imaginea articolului CE examinează reglementările fiscale din UE pentru ca muncitorii mobili să nu fie discriminaţi

CE examinează reglementările fiscale din UE pentru ca muncitorii mobili să nu fie discriminaţi (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit CE, mobilitatea lucrătorilor a fost identificată ca fiind unul dintre factorii esenţiali care pot stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în Europa. Astfel, se estimează că PIB-­ul ţărilor UE-15 a crescut cu aproximativ 1 % pe termen lung, ca rezultat al mobilităţii care a urmat celor două valuri de extindere: 2004 şi 2007.

"Cu toate acestea, obstacolele fiscale constituie în continuare unul dintre factorii principali care îi descurajează pe cetăţenii UE să plece din statul lor de origine pentru a-şi căuta un loc de muncă într-un alt stat membru. Obstacolele fiscale pot apărea fie în statul de origine, fie în noul stat de reşedinţă", potrivit sursei citate.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, Comisia va efectua "o evaluare detaliată a regimurilor fiscale ale statelor membre, pentru a stabili dacă ele generează dezavantaje pentru cetăţenii mobili din IE". În cazul în care se va constata existenţa unor discriminări sau a unor încălcări ale libertăţilor fundamentale ale UE, Comisia le va semnala autorităţilor naţionale şi va insista să se efectueze modificările necesare. Dacă problemele persistă, Comisia va declanşa împotriva statelor membre în cauză procedurile de rigoare ca urmare a constatării neîndeplinirii obligaţiilor.

"Reglementările UE sunt clare: toţi cetăţenii UE trebuie să fie trataţi în mod egal în cadrul Pieţei Unice. Nu pot exista discriminări, iar dreptul lucrătorilor la liberă circulaţie nu trebuie compromis. Este datoria noastră faţă de cetăţeni să asigurăm faptul că aceste principii sunt reflectate în practică, în toate reglementările fiscale ale statelor membre", a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă.

Executivul european va examina şi va evalua dacă cetăţenii UE care au reşedinţa într-un alt stat membru decât cel din care provin sunt "penalizaţi şi impozitaţi mai sever ca urmare a mobilităţii lor", fie în ţara de origine, fie în cea în care au ales să se mute.

Conform CE, cetăţenii europeni pot fi dezavantajaţi fiscal din cauza locului unde se află investiţiile sau activele lor, a locului unde află contribuabilul sau din cauza simplei schimbări a reşedinţei, în ceea ce priveşte contribuţiile la schemele de pensii, primirea pensiilor sau transferul pensiilor şi a capitalului aferent asigurării de viaţă. Dezavantajaţi fiscal pot fi şi cetăţenii care desfăşoară activităţi independente în alt stat. Totodată, în unele situaţii muncitorilor mobili li se refuză aplicarea unor deduceri fiscale sau a unor avantaje fiscale.

Ţinând cont de aceste aspecte, Comisia va examina situaţiile mai multor categorii diferite de cetăţeni UE: muncitori, persoane care desfăşoară activităţi independente sau pensionari.

Printre propunerile lansate până acum de Comisie pentru a facilita mobilitatea europenilor se numără şi eliminarea dublei impozitări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici