- Home
- Social
- (05.10.2020, 15:28)
- Ana Maria Rus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce impact are schimbarea climatică asupra podgoriilor din Europa şi România. Răspunsul unui cercetător român
- Liviu Mihai Irimia, cercetător, a studiat efectele schimbărilor climatice asupra podgoriilor
- Creşterea temperaturilor e benefică pentru zonele temperate, cum este la Cotnari
- În Moldova a început de câţiva ani să se producă mai mult vin roşu
510 afișări
Ce impact au schimbările climatice asupra podgoriilor din Europa şi România. Răspunsul unui cercetător român
Suntem afectaţi de încălzirea globală, dar să vedem şi ce consecinţe are aceasta asupra podgoriilor din Europa şi România.
Liviu Mihai Irimia, Decan şi unul dintre cercetătorii Facultăţii de Horticultură din Iaşi, a studiat aceste efecte, în cadrul unui proiect european. Împreună cu alţi specialişti din Franţa, Germania, Spania şi Anglia au monitorizat timp de 6 ani principalele podgorii din European. Vorbim despre Cotnari, Bordeaux, Valea Rhinului, Valea Loarei, La Rioja şi cele din arealul South Sussex.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden și Trump se întorc în „ring”, înainte de alegeri. Biden se declară „fericit” să dezbată din nou cu fostul președinte al SUA
-
Joe Biden, declaraţie şocantă: M-am gândit la sinucidere când mi-a murit prima soţie
-
Economia României tuşeşte. Execuţia bugetului general consolidat în primele 3 luni s-a încheiat cu un deficit de 2,06% din PIB
-
Păcănelele, greu de „ucis”! USR acuză PSD că a minţit când a promis eliminarea lor până la finalul lunii
Creşterea temperaturilor este benefică pentru podgoriile din zonele răcoroase şi problematică pentru zona mediteraneană, oceanică. Dacă pentru zona Moldovei este o veste bună, nu la fel putem spune şi de podgoriile din sudul ţării, unde se fac strugurii roşii.
Marian Olteanu este proprietarul cramei Gramma Wines din Iaşi. Are 15 de hectare de viţă de vie şi spune că a văzut şi el aceste modificări.
- „Acest fenomen al încălzirii şi creşterii temperaturilor se resimte până spre 45 grade latitudine nordică unde sunt cele din România. Înseamnă o acumulare a zaharurilor, nivelul mare de zahar se transformă în alcool şi vinurile vo avea un conţinut excesiv de alcool. Depăşeşte 13, 5 tărie, devine problematică obţinerea vinurilor seci. Îşi pierd aciditatea şi caracterul de fructuos. Se degradează compuşii aromaţi, care dau gust vinului”, explică Liviu Mihai Irimia, Decan Facultatea de Horticultură Iaşi.
- „Concentraţiile de zahăr cresc şi vinurile albe şi roze devin tot mai tari, trebuie făcute anumite lucrări în vie, inclusiv irigaţii pentru a domoli fenomenul. 01.02-03.30 Dacă în trecut ne rezumam la soiuri albe cum ar fi Aligote, Fetească Albă, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Frâncuşă, acum putem încerca şi un Pinot Noir, Fetească Neagră, apar tot mai multe plantaţii de Merlot şi Cabernet Sauvignon, soiur specifice zonei de sud a ţării”, adaugă Marian Olteanu, proprietar Gramma Wines.
Odată cu schimbările climatice s-au mărit şi suprafeţelor pentru viticultură. A crescut altitudinea până la care se poate cultiva de la 500 metro, până la 650 metri şi chiar mai mult. Aceste zone sunt foarte bune pentru obţinerea vinurilor albe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Ceasul de aur al celui mai bogat om de pe Titanic va fi scos la licitație, alături de alte obiecte unice. Care sunt prețurile estimate
Citește pe www.zf.ro: Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Final de linie. Prima industrie care va fi ucisă de Inteligenţa Artificială. ”În cel mult un an, toate centrele vor dispărea”
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe