- Home
- Social
- (05.10.2020, 15:28)
- Ana Maria Rus
Ce impact are schimbarea climatică asupra podgoriilor din Europa şi România. Răspunsul unui cercetător român
- Liviu Mihai Irimia, cercetător, a studiat efectele schimbărilor climatice asupra podgoriilor
- Creşterea temperaturilor e benefică pentru zonele temperate, cum este la Cotnari
- În Moldova a început de câţiva ani să se producă mai mult vin roşu

Ce impact au schimbările climatice asupra podgoriilor din Europa şi România. Răspunsul unui cercetător român
Suntem afectaţi de încălzirea globală, dar să vedem şi ce consecinţe are aceasta asupra podgoriilor din Europa şi România.
Liviu Mihai Irimia, Decan şi unul dintre cercetătorii Facultăţii de Horticultură din Iaşi, a studiat aceste efecte, în cadrul unui proiect european. Împreună cu alţi specialişti din Franţa, Germania, Spania şi Anglia au monitorizat timp de 6 ani principalele podgorii din European. Vorbim despre Cotnari, Bordeaux, Valea Rhinului, Valea Loarei, La Rioja şi cele din arealul South Sussex.
Creşterea temperaturilor este benefică pentru podgoriile din zonele răcoroase şi problematică pentru zona mediteraneană, oceanică. Dacă pentru zona Moldovei este o veste bună, nu la fel putem spune şi de podgoriile din sudul ţării, unde se fac strugurii roşii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu îşi cheamă susţinătorii pe 22 februarie în Piaţa Constituţiei să adune semnături
-
Avertismentul serviciilor de informaţii letone: „Îngheţarea” războiului din Ucraina ar permite Rusiei să ameninţe NATO
-
SNSPA închide cazul profesorului Marius Pieleanu: Nu sunt probe care să ateste vinovăţia
Marian Olteanu este proprietarul cramei Gramma Wines din Iaşi. Are 15 de hectare de viţă de vie şi spune că a văzut şi el aceste modificări.
- „Acest fenomen al încălzirii şi creşterii temperaturilor se resimte până spre 45 grade latitudine nordică unde sunt cele din România. Înseamnă o acumulare a zaharurilor, nivelul mare de zahar se transformă în alcool şi vinurile vo avea un conţinut excesiv de alcool. Depăşeşte 13, 5 tărie, devine problematică obţinerea vinurilor seci. Îşi pierd aciditatea şi caracterul de fructuos. Se degradează compuşii aromaţi, care dau gust vinului”, explică Liviu Mihai Irimia, Decan Facultatea de Horticultură Iaşi.
- „Concentraţiile de zahăr cresc şi vinurile albe şi roze devin tot mai tari, trebuie făcute anumite lucrări în vie, inclusiv irigaţii pentru a domoli fenomenul. 01.02-03.30 Dacă în trecut ne rezumam la soiuri albe cum ar fi Aligote, Fetească Albă, Fetească Regală, Grasă de Cotnari, Frâncuşă, acum putem încerca şi un Pinot Noir, Fetească Neagră, apar tot mai multe plantaţii de Merlot şi Cabernet Sauvignon, soiur specifice zonei de sud a ţării”, adaugă Marian Olteanu, proprietar Gramma Wines.
Odată cu schimbările climatice s-au mărit şi suprafeţelor pentru viticultură. A crescut altitudinea până la care se poate cultiva de la 500 metro, până la 650 metri şi chiar mai mult. Aceste zone sunt foarte bune pentru obţinerea vinurilor albe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




ULTIMA ORǍ
vezi mai multe