Ce se întâmplă cu superaverile vameşilor. Kovesi: Dacă a cumpărat vila pe numele bunicuţei, nu ai ce face. Trebuie modificată Constituţia

Peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost arestaţi în dosarul corupţiei din vămi. Acuzaţia: luare de mită. Fapta e pedepsită mai mult sau mai puţin dur de Codul penal, dar practica judiciară ne arată că judecătorii dau pedepse cu puţini ani de închisoare, adesea cu suspendare. Sumele luate ca mită în cazul vămilor sunt impresionante, dacă e să ne luăm după dosarul DNA, ajungând şi la peste 100.000 de euro pe tură la un singur punct vamal. În mod evident, nu din salariile mici, până la 2.000 de ron, şi-au construit vile impresionante vameşii şi poliţişti. În acest articol veţi afla ce se va întâmpla cu averile lor. Citiţi şi cum s-ar putea da de urma averilor ascunse ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră.

31 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă cu superaverile vameşilor. Kovesi: Dacă a cumpărat vila pe numele bunicuţei, nu ai ce face. Trebuie modificată Constituţia

Ce se întâmplă cu superaverile vameşilor. Kovesi: Dacă a cumpărat vila pe numele bunicuţei, nu ai ce face. Trebuie modificată Constituţia (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a explicat pentru gândul care este procedura urmată, de regulă, de procurori în cazurile în care inculpaţii au dobândit averi impresionante din mită precum şi în cazurile în care aceştia îşi ascund averile sau le pun pe numele altor persoane.

"Potrivit Codului de procedură, se pot lua măsuri asiguratorii pe bunurile învinuiţilor sau inculpaţilor. În plus, potrivit dispoziţiilor din legile speciale (când este vorba de infracţiuni de corupţie, abuz în serviciu, crimă organizată), se pot pune măsuri asiguratorii şi pe bunurile - mobile şi imobile - care nu aparţin învinuiţilor sau inculpaţilor, dacă se face dovada că banii provin din săvârşirea de infracţiuni. Situaţia este foarte dificilă pentru procurori atunci când inculpaţii au cumpărat case sau alte bunuri pe numele altor persoane, membri ai familiei sau cunoştinţe. Trebuie să demonstrăm că banii cu care au fost achiziţionate aceste bunuri provin din săvârşirea unor infracţiuni. Suntem obligaţi să demonstrăm acest lucru pentru că există prezumţia de obţinere licită a averii, prevăzută de Constituţie. În Anglia, spre exemplu, este exact invers, sarcina probei revine celui care este cercetat, el trebuie să dovedească că a avut bani cinstiţi pentru a achiziţiona un bun".

Citeşte mai multe despre declaraţiile Codruţei Kovesi legate de averile vameşilor pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici