Cei 16 algerieni şi opt tunisieni evadaţi de la Centrul din Arad au intrat ilegal în România

Cei 24 de cetăţeni străini, 16 din Algeria şi 8 din Tunisia, care au evadat din Centrul de Cazare a Străinilor - Arad au intrat ilegal în România şi erau luaţi în custodie până la retrimiterea în ţările de origine, neavând dreptul să părăsească instituţia, a anunţat, joi, Oficiul pentru Imigrări.

254 afișări
Imaginea articolului Cei 16 algerieni şi opt tunisieni evadaţi de la Centrul din Arad au intrat ilegal în România

Cei 16 algerieni şi opt tunisieni evadaţi de la Centrul din Arad au intrat ilegal în România (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), miercuri seara, pe timpul desfăşurării activităţilor cultural-educative, conform programului orar stabilit prin Regulamentul de Ordine Interioară, 24 de cetăţeni străini, 16 din Algeria şi 8 din Tunisia, au părăsit Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică Arad prin forţarea gratiilor de la ferestrele camerelor dispuse în spatele clădirii.

"În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că cetăţenii străini au intrat ilegal în România şi, urmare a hotărârii dispuse de către autorităţile competente de luare în custodie publică, aceştia au fost cazaţi în Centrul de Cazare a Străinilor Luaţi în Custodie Publică - Arad, în vederea îndepărtării în ţara de origine. Menţionăm, faptul că luarea în custodie publică este o măsură de restrângere temporară a libertăţii de mişcare pe teritoriul statului Român, dispusă de magistrat împotriva străinilor care nu au putut fi îndepărtaţi în termenul prevăzut de lege (24 de ore). Perioada maximă de luare în custodie publică a străinilor nu poate depăşi 6 luni", a precizat ORI într-un comunicat de joi.

Din cei 24 de cetăţeni străini, doi au fost reintroduşi în Centru, fiind depistaţi de structurile MAI cu atribuţii în asigurarea ordinii şi siguranţei publice.

Potrivit reprezentanţilor Oficiului Român pentru Imigrări, centrele de cazare pentru străinii luaţi în custodie publică sunt spaţii închise, special amenajate, administrate de ORI, dotate cu aparatură de supraveghere video, extern şi intern, "însă nu şi în camerele de cazare, pentru asigurarea intimităţii străinilor".

În urma evadării celor 24 de migranţi, directorul general al ORI, chestor principal de poliţie Nelu Pop, a dispus ca în activităţile de depistare şi reţinere a cetăţenilor străini să fie mobilizate şi efectivele structurilor teritoriale ale Oficiului din judeţele învecinate.

De asemenea, în urma incidentului a fost început "un control de fond", urmând să fie luate măsurile în funcţie de constatările Serviciului de Control din cadrul ORI, a precizat sursa citată.

"De regulă, cetăţenii străini luaţi în custodie publică refuză chiar şi ideea de a se reîntoarce în ţările de origine, apelând şi la situaţii extreme, ca aceasta, pentru a evita returnarea", au mai spus reprezentanţii ORI.

Potrivit unor surse din Poliţia Judeţeană Arad, doi dintre migranţii evadaţi au fost prinşi de către poliţişti la aproximativ două ore, pe un câmp de lângă localitatea Horea.

La operaţiunile de căutare a fugarilor sunt implicaţi aproximativ 200 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici