Cei doi ginecologi de la SJU Vaslui arestaţi pentru corupţie şi alţi doi medici, trimişi în judecată

Cei doi ginecologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie şi un alt medic au fost trimişi în judecată pentu luare de mită şi alte infracţiuni, în timp ce şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a fost deferită justiţiei pentru abuz în serviciu.

545 afișări
Imaginea articolului Cei doi ginecologi de la SJU Vaslui arestaţi pentru corupţie şi alţi doi medici, trimişi în judecată

Cei doi ginecologi de la SJU Vaslui arestaţi pentru corupţie şi alţi doi medici, trimişi în judecată (Imagine: Shutterstock)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au dispus, marţi, trimiterea în judecată a medicilor Simona Botez, Doina Andrei şi Adrian Tănăsescu, ginecologi în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, pentru mai multe infracţiuni de luare de mită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cazul primilor doi medici, aflaţi în arest preventiv de trei luni, anchetatorii au reţinut şi infracţiuni de fals intelectual, întreruperea ilegală a cursului sarcinii şi sustragere de înscrisuri. În ceea ce-l priveşte pe ginecologul Adrian Tănăsescu, acesta se află de trei luni sub control judiciar.

De asemenea, procurorii au trimis-o în judecată, în stare de libertate, pe şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU Vaslui, Gabriela Marcela Rusu, pentru abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor vasluieni, medicii Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu au solicitat şi au obţinut de la pacienţi, în perioada 2009-2015, sume de bani variind între 50 şi 1.600 de lei, pentru efectuarea de acte în legătură cu activitatea de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale gratuite sau pentru îndeplinirea de acte contrare îndatoririlor de serviciu, precum şi efectuarea de întreruperi de sarcină la cerere, vârsta sarcinii fiind de peste 14 săptămâni.

Astfel, activitatea ilegală era disimulată, susţin anchetatorii, prin comiterea de infracţiuni de fals referitor la completarea inexactă a foilor de observaţie clinică pentru pacienţi.

"Activitatea infracţională a inculpaţilor s-a desfăşurat pe fondul îndeplinirii defectuoase a îndatoririlor de serviciu de către Gabriela Marcela Rusu care, în calitate de şef al Secţiei Obstetrică-Ginecologie, în perioada ianuarie 2014 - 9 februarie 2015, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, neverificând modalitatea în care se efectuează înregistrarea pacienţilor, completarea, păstrarea foilor de observaţie şi încasarea sumelor de bani pentru proceduri medicale la cerere, organizând în mod defectuos activitatea în cadrul secţiei. De asemenea, nu a luat măsurile necesare pentru evidenţierea pe o condică separată a prescripţiilor medicale pentru prescrierea preparatelor cu substanţe stupefiante şi psihotrope, provocând astfel un prejudiciu de 2.080 de lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, cu referire la neîncasarea sumelor de bani conform planului tarifar, şi de 15.363,16 lei Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui prin acordarea asistenţei medicale gratuite, cu decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat, pentru cazuri care nu reprezentau, de fapt, urgenţe medicale", se arată în rechizitoriu.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Vaslui.

În 9 februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au dispus reţinerea pentru 24 de ore a medicilor ginecologi Simona Botez şi Doina Andrei pentru fapte de corupţie şi fals, în urma unor descinderi făcute, în cursul aceleiaşi zile, de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie la SJU Vaslui.

Totodată, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar pentru un al treilea medic ginecolog, Adrian Tănăsescu, precum şi faţă de două asistente din cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a SJU Vaslui.

Cele două femei au fost reţinute de către procurorii vasluieni în urma organizării unui flagrant, în 9 februarie, la SJU Vaslui, vizată fiind Simona Botez, care a fost prinsă de ofiţerii anticorupţie primind 1.500 de lei de la un investigator sub acoperire, pentru o întrerupere de sarcină.

Potrivit reprezentanţilor DGA, flagrantul a fost organizat la SJU Vaslui în urma unui denunţ formulat de un vasluian în septembrie 2014, după ce medicul ginecolog în cauză ar fi pretins, în 2 februarie, suma primită ulterior de la ofiţerul sub acoperire. Concomitent cu organizarea flagrantului, în care medicul a primit suma de 1.500 de lei, ofiţerii DGA au făcut opt percheziţii la instituţii publice şi la domiciliile unor suspecţi pentru găsirea de probe necesare la dosarul de corupţie deschis în acest caz.

În 10 februarie, Tribunalul Vaslui a dispus ca Simona Botez şi Doina Andrei să fie cercetate sub control judiciar, însă în 18 februarie cei doi medici ginecologi au fost arestaţi preventiv, după ce Curtea de Apel Iaşi a admis contestaţia formulată de procurorul de caz. În 17 martie, magistraţii vasluieni au prelungit cu 30 de zile mandatele de arestare pentru cei doi medici. Ulterior, măsura a fost din nou prelungită.

În 30 martie, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a început o amplă anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, fiind vizată în special Secţia de Obstetrică-Ginecologie, la cererea Parchetului Tribunalului Vaslui, după arestarea preventivă pentru fapte de corupţie a celor doi ginecologi, rezultatele acestui control urmând a fi comunicate anchetatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici