Cei mai mari 50 de angajatori: Câte concedieri şi angajări au făcut în doi ani de criză

Cele mai mari 50 de companii în funcţie de numărul de angajaţi au renunţat la aproape 46.500 de angajaţi din 2008 până în 2010, perioadă în care numai o treime din companii au înregistrat o creştere a numărului de angajaţi.

464 afișări
Imaginea articolului Cei mai mari 50 de angajatori: Câte concedieri şi angajări au făcut în doi ani de criză

Cei mai mari 50 de angajatori: Câte concedieri şi angajări au făcut în doi ani de criză (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Cei mai mari angajatori din economie trasează tendinţele de pe o piaţă puternic afectată de criză, iar concedierile reprezintă prima măsură de reducere de costuri pe care aceştia au luat-o în calcul.

Cu numai 12.500 de joburi nou-create în cei doi ani de criză, se poate spune că, în medie, fiecare din cei mai mari angajatori din economie a făcut câte 930 de concedieri şi câte 250 de noi angajări.

Cel mai mare angajator din economie a rămas şi anul trecut Poşta Română, care are aproape 35.000 de angajaţi. Poşta trece în prezent printr-un amplu proces de restruc­turare şi a renunţat anul trecut la 790 de angajaţi după ce a avut pierderi de 28,7 mil. euro la afaceri de 327 de milioane de euro. Peste 40% din cei mai mari 50 de angajatori din economie sunt companii sau regii de stat, aceştia fiind şi angajatorii care au făcut cele mai multe disponibilizări în criză.

"Foarte multe companii care fac res­truc­turări de personal au ca scop exclusiv re­du­ce­rea de costuri. Însă concedierile nu vor aduce o productivitate mai mare atâta timp cât restructurarea de personal nu merge mână în mână cu restructurarea de business şi cu o creş­tere a eficienţei companiei", este de pă­rere Adrian Lupulescu, care coordonează ac­ti­vităţile de resurse umane pentru un efectiv de peste 1.000 de angajaţi din poziţia de Eas­tern Europe HR Manager al produ­că­toru­lui de semicoductori Freescale Semicon­ductor.

Citeşte mai multe despre cei mai mari 50 de angajatori din ţară pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici