CFM: Ministrul Sănătăţii nu are dreptul să desfacă contracte de muncă

Camera Federativă a Medicilor (CFM) îl atenţionează pe ministrul Sănătăţii că nu are dreptul să desfacă contracte individuale de muncă în spitale, pentru că acestea sunt unităţi cu personalitate juridică, iar contractele se semnează de către medici cu conducerea unităţii sanitare, nu cu Ministerul Sănătăţii.

66 afișări
Imaginea articolului CFM: Ministrul Sănătăţii nu are dreptul să desfacă contracte de muncă

CFM: Ministrul Sănătăţii nu are dreptul să desfacă contracte de muncă

Preşedintele Camerei Federative a Medicilor (CFM), Dan Pereţianu, susţine, într-un comunicat de duminică, referitor la poziţia ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, în "cazul Constantinescu" de la Slatina, că "într-un stat de drept, în exercitarea profesiei, există patru niveluri sau tipuri de jurisdicţie, respectiv administrativă, profesională, penală şi civică".

Astfel jurisdicţia administrativă - a angajatorului - este cea care sancţionează abateri ale angajatului în relaţie cu angajatorul, cea profesională - a Colegiului Medicilor - sancţionează abateri în tehnica şi morala excutării profesiei, cea penală - a parchetului - administrează Codul penal (în acest caz omor din culpă), iar cea civilă - a judecătoriei - admite cuantumul despăgubirilor băneşti pe care un medic găsit vinovat le acodă unui pacient, potrivit preşedintelui CFM.

"În toată această construcţie, ministrul Sănătăţii nu are nicio atribuţie şi niciun rol. El nu poate destitui angajaţi ai altor unităţi decât a Ministerului Sănătăţii, ca entitate specifică. Spitalele sunt unităţi cu personalitate juridică, nu sunt MS. În spitale, contractele de muncă se semnează de către medicii angajaţi cu direcţia spitalului, în baza unui contract individual, pe baza unor contracte colective pe ramură şi naţionale", a adăugat Pereţianu.

El a precizat că ministrul Bazac nu are jurisdicţie de a desface contracte de muncă.

Potrivit preşedintelui CMF, un astfel de caz, respectiv destituirea unor medici de către ministru, pentru o culpă medicală, a mai fost în anii ministeriatului lui Iulian Mincu.

"Dar, atunci, profesorul Mincu şi-a dat seama de greşala făcută şi a renunţat la a mai semna «ordinul de demitere», cel al doctorului Alexandru Bucur, pe atunci directorul Spitalului de Urgenţă «Floreasca». Este ca şi cum Ministrul Turismului destituie angajatul unui hotel din ţară", a mai spus preşedintele CFM.

Conducerea Camerei Federative a Medicilor consideră că, într-un context mediatic puternic, ministrul trebuie să îşi păstreze calmul şi să acţioneze profesionist.

"Trebuie să stimuleze instituţiile statului, în speţă Colegiul Medicilor (persoană de drept public), să analizeze cu celeritate cele întâmplate, dar şi să ceară procuraturii locale să ancheteze cazul (ceea ce se pare că s-a şi întâmplat). Nu să acţioneze «de la centru». Mai ales dacă în programul domniei sale se regăseşte descentralizarea. Cum se poate face descentralizare când ministrul destituie «de la centru»", a conchis Pereţianu.

Citeşte şi

Colegiul Medicilor sesizează organismele internaţionale despre ancheta de la spitalul Slatina

Destituiri şi contracte de muncă desfăcute, la SJU Slatina (Video)

Trei medici, sancţionaţi după decesul pacientului plimbat între spitale

Un bolnav a murit după ce a fost pasat de la un spital la altul

Un alt caz Nica, reeditat la Slatina

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici