CFR Călători: Călătoriile gratuite ale studenţilor cu trenul au costat 176 de milioane de lei

Suma aferentă perioadei februarie-noiembrie 2017 pentru călătoriile gratuite ale studenţilor a fost în valoare de aproximativ 176,6 milioane de lei (39 de milioane de euro), reiese dintr-un document al CFR Călători.

4848 afișări
Imaginea articolului CFR Călători: Călătoriile gratuite ale studenţilor cu trenul au costat 176 de milioane de lei

CFR Călători: Călătoriile gratuite ale studenţilor cu trenul au costat 176 de milioane de lei

„Contravaloarea biletelor gratuite emise pentru studenţi de către CFR Călători cf HG nr. 42/2017 se decontează în funcţie de numărul călătoriilor efectuate de către aceştia. Suma aferentă perioadei februarie-noiembrie 2017 a fost în valoare de aproximativ 176,6 milioane de lei, din aceasta fiind decontate aproximativ 112 milioane de lei, sumă aferentă perioadei februarie-august 2017, diferenţa urmând să fie acordată în 2018”, arată datele transportatorului public feroviar de căltori.

Pentru anul 2017, pentru toţi operatorii de transport feroviar de pasageri (CFR Călători, Regiotrans, TFC, InterRegional, Softrans) a fost alocată iniţial suma de 75 de milioane de lei, ulterior acest buget fiind depăşit şi suplimentat.

Hotărârea de Guvern nr. 42/2017 prevede posibilitatea efectuării de călătorii gratuite la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, în tot cursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rutele călătoriilor. De asemenea, „în cazul achiziţionării mai multor legitimaţii de călătorie/abonamente lunare gratuite în aceeaşi zi, pentru călătoria cu acelaşi tren sau pentru relaţii diferite în acelaşi timp de către aceeaşi persoană, contravaloarea călătoriilor se va imputa posesorului de legitimaţie de student pentru gratuitate la transport”.

CFR Călători menţionează că a luat măsuri suplimentare prin reglementări interne în sistemul de emitere electronică bilete pentru eliminarea cazurilor în care în baza aceleiaşi legitimaţii de student pentru gratuitate la transportul pe calea ferată puteau fi solicitate două sau mai multe călătorii simultan.

Facturile sunt emise lunar de CFR Călători pentru călătoriile efectuate în luna anterioară, iar deconturile sunt onorate periodic prin Ministerul Transporturilor în limita sumelor planificate prin bugetul de stat.

Banii din facilităţi sunt direcţionaţi către realizarea activităţii de bază: costurile cu punerea în circulaţie a trenurilor conform graficelor din Mersul Trenurilor - achitare de facturi către furnizori: reparaţii-mentenanţă, combustibil, energie, piese, etc.

Pentru 2018, coform bugetului de stat aprobat, suma care revine CFR Călători pentru compensarea serviciului public feroviar de pasageri este cu aproximativ 450 de milioane de lei mai mică faţă de necesarul aferent activităţii prognozate prin Mersul Trenurilor, lucru care va influenţa activitatea la nivel de reducere a numărului de trenuri şi suspendarea activităţii de pe anumite rute.

CFR Călători a introdus unele reguli limitative în sistemul electronic de vânzări, conforme cu HG nr. 42/2017, în ceea ce priveşte eliberarea biletelor gratuite pentru studenţi. Drept urmare, „un student poate efectua mai multe călătorii în aceeaşi zi cu condiţia ca orarul de circulaţie al trenurilor să nu se suprapună, iar călătoria să se poată efectua în timp util. Datele de călătorie referitoarte la un bilet gratuit pentru studenţi pot fi modificate prin restituirea biletului şi emiterea unuia nou, situaţie în care nu se poate vorbi despre dublu decont. După ora de plecare a trenului, biletul emis pentru un student nu mai poate fi schimbat”, se mai menţionează ăn documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici