CGMB a aprobat exproprierile pentru Fabrica de Glucoză, Liviu Rebreanu şi Ciurel

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de joi, exproprierile pentru supralărgirea şoselei Fabrica de Glucoză, reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu şi realizarea Penetraţiei Splaiul Independenţei - Ciurel - A1, puse pe ordinea zi de peste 10 ori.

787 afișări
Imaginea articolului CGMB a aprobat exproprierile pentru Fabrica de Glucoză, Liviu Rebreanu şi Ciurel

CGMB a aprobat exproprierile pentru Fabrica de Glucoză, Liviu Rebreanu şi Ciurel (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Astăzi (consilierii generali, n.r.) au aprobat exproprierile pentru trei proiecte importante ale Bucureştiului. Este vorba despre proiectul pentru lărgirea şoselei Fabrica de Glucoză (care astăzi a fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului pentru a 15-a oară), reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu (introdus a 11-a oară pe ordinea de zi) şi proiectul privind Penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada Bucureşti-Piteşti (a 12-a oară pe ordinea de zi a CGMB). Sper ca de acum înainte aleşii bucureştenilor să colaboreze în interesul comunităţii, astfel încât proiectele de dezvoltare a oraşului să nu mai fie întârziate din motive politicianiste", a declarat, joi, primarul general Sorin Oprescu.

Pentru exproprierile necesare pentru supralărgirea şeselei Fabrica de Glucoză între strada Barbu Văcărescu şi Şoseaua Petricani, este prevăzută în proiectul aprobat joi suma de 47.795.266 de lei, anterior fiind prevăzută suma de 125.780.744 de lei.

În acest context, liderul grupului PDL din CGMB, Silviu Văduva, a susţinut că proiectul este ilegal, despăgubirile fiind în cuantum de aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat, în timp ce în grila notarială de preţuri acestea erau situate între 435 şi 475 de euro pe metru pătrat. Oprescu spunea în schimb că grila notarială a fost modificată.

Conform proiectului aprobat joi, va fi plătită suma de 47.795.266 de lei pentru exproprierea a 28 de proprietăţi, ce totalizează o suprafaţă de 15.588 de metri pătraţi de terenuri şi 1.504 metri pătraţi de contrucţii. În proiectul anterior, erau vizate 42 de proprietăţi cu o suprafaţă totală de 43.277 de metri pătraţi.

Dintre proprietarii despăgubiţi, cei mai mulţi bani - peste 19 milioane de lei - îi vor primi Tanţi Virginica Dumitrescu şi Adrian Ciorobea, care deţin 17 terenuri, cu suprafaţa totală de 8.047 de metri pătraţi.

Numele Virginicăi Dumitrescu a fost legat în presă de preluarea, considerată controversată, a Palatului Ghica, dar şi de "bătălia" pentru terenul monumentului istoric Moara lui Assan. Tot despre ea s-a scris, în 2012, în contextul demolării unei vile pe care o deţinea pe Şoseaua Kiseleff, reprezentanţii societăţii civile reclamând că respectiva construcţie se afla în zonă de protecţie a unui monument istoric clasa A.

Editura Adevărul care deţine un teren de 2.207 metri pătraţi şi o contrucţie de 382 de metri pătraţi în zona afectată va primi o despăgubire de peste 10 milioane de lei.

În cazul proiectului vizând realizarea Penetraţiei Ciurel, valoarea estimată a exproprierilor este de 22.480.062 de lei (aproximativ 5 milioane de euro), fiind vizate 33 de terenuri care au în total o suprafaţă de 13.873 de metri pătraţi.

Cea mai mare despăgubire, respectiv peste 4,6 milioane de lei, o va primi societatea Ono Development SRL pentru trei terenuri de aproape 3.000 de metri pătraţi.

Peste 4 milioane de lei va primi şi societatea Business Development Team SRL, pentru patru terenuri în suprafaţă de 2.517 metri pătraţi, şi Global Property Invest Team SRL, pentru două terenuri de aproximativ 2.500 de metri pătraţi.

Dintre cele patru persoane fizice care vor fi despăgubite pentru exproprierile făcute în cadrul acestui proiect, cea mai mare sumă - peste 2,7 milioane de lei - o va primi Ion Deaconescu, care deţine cinci terenuri de peste 1.700 de metri pătraţi.

Pentru exproprierile necesare realizării lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier şi a liniei de tramvai de pe bd. Liviu Rebreanu, Primăria Capitalei va aloca 6,1 milioane de lei (1,36 milioane de euro), fiind vizate 15 imobile deţinute de peste 20 de persoane fizice şi firme, potrivit proiectului aprobat în şedinţa de joi a CGMB.

Imobilele în cauză se află între bulevardele Nicolae Grigorescu şi 1 Decembrie. Suprafaţa terenurilor care urmează să fie expropriată este de 3.951 de metri pătraţi, construcţiile aflate pe acestea având o suprafaţă desfăşurată de 167 de metri pătraţi.

Potrivit documentului, cea mai mare despăgubire, de aproape 2 milioane de lei, o vor primi şase persoane fizice - Alexandrina Iancu, Maria Amalia Ignat, Magdalena Ignat, Dănuţ-Dorel Ignat, Geta Alexandru şi Florica Radu, care au împreună două terenuri de 1.441 de metri pătraţi.

Societatea Astra Properties va primi 1.314.790 de lei pentru un teren de 920 de metri pătraţi, iar Biserica Creştină Baptistă "Harul" va primi 534.491 de lei pentru două terenuri cu suprafaţa totală de 374 metri pătraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici