Chiuariu: Noua Constituţie va avea precizarea expresă că preşedintele CSM este un judecător

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a precizat luni că, potrivit unui amendament adoptat de Comisia de revizuire, noua Constituţie va cuprinde precizarea expresă conform căreia funcţia de preşedinte al CSM va fi deţinută de către unul dintre judecătorii aleşi în Consiliu.

112 afișări
Imaginea articolului Chiuariu: Noua Constituţie va avea precizarea expresă că preşedintele CSM este un judecător

Chiuariu: Noua Constituţie va avea precizarea expresă că preşedintele CSM este un judecător (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

Chiuariu a menţionat că raţiunea pentru care a fost adoptat un astfel de amendament ţine de faptul că CSM este garantul independenţei justiţiei, iar justiţia e făcută de către instanţele judecătoreşti.

"Dacă vă uitaţi în Constituţie, CSM e garantul independenţei justiţiei, iar justiţia e făcută de către instanţele judecătoreşti. Deci nu avea cum, nici pe cadrul instituţional actual, nu avea cum niciodată, în spiritul acestei Constituţii, ca altcineva decât un judecător să fie preşedintele CSM", a precizat Chiuariu.

El a mai spus că luni Comisia de revizuire a Constituţiei a mai adoptat alte trei amendamente referitoare la CSM, respectiv: mărirea cu doi a numărului de membri ai Consiliului reprezentând societatea civilă; durata mandatului membrilor CSM este de patru ani; secţia de judecători se va pronunţa asupra carierei judecătorilor şi secţia de procurori asupra carierei procurorilor.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici