Cîmpeanu: 2018 este un termen realist pentru reformarea sistemului de educaţie. Este nevoie de un acord privind numărul de discipline studiate în şcoli

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, în Parlament că anul 2018 este un termen "realist" pentru a rezolva problemele cu şcolile care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, precizând că se află în etapa de identificare a cauzelor. Cîmpeanu a mai declarat, totodată, că este nevoie de un acord asupra planului cadru privind numărul de discipline care trebuie studiate în şcoli.

418 afișări
Imaginea articolului Cîmpeanu: 2018 este un termen realist pentru reformarea sistemului de educaţie. Este nevoie de un acord privind numărul de discipline studiate în şcoli

Sorin Cîmpeanu (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)

"Problemele cu autorizaţiile sanitare de funcţionare trenează de foarte mult timp, angajamentul a fost acela al identificării cauzelor pentru care nu se pot obţine aceste autorizaţii sanitare de funcţionare şi este vorba de 4000 de cădiri, nu de unităţi şcolare, ca să păstrăm termenii corecţi. Suntem în etapa în care identificăm cauzele, în 80 la sută din cauze, aşa cum spunea şi domnul preşedinte ieri (luni n.r.) foarte corect, cauza constă în lipsa alimentării cu apă şi a canalizării", a declarat ministrul Educaţiei, în cadrul dezbaterilor "Ora Guvernului", pe tema "Starea învăţământului românesc la început de an şcolar", organizate la solicitarea grupului parlamentar al PNL.

Cîmpeanu a precizat că este un lucru care "nu poate fi reglat la nivelul unei singure şcoli, el se reglează o dată cu rezolvarea acestui aspect la nivelul autorităţii locale".

Sorin Cîmpeanu a arătat că 2018 este un termen "realist" pentru a rezolva problemele legate de autorizaţiile sanitare de funcţionare.

"Sunt convins că termenul avansat de domnul preşedinte, 2018, este un termen realist pentru a rezolva, în cea mai mare parte, aceste autorizaţii sanitare de funcţionare. Spun în cea mai mare parte pentru că sunt cazuri concrete de clădiri istorice la care nimeni nu va renunţa la a face şcoală şi totuşi nu vor putea să corespundă parametrilor din care am exemplificat la limită distanţa faţă de trotuar, n-o să mute nimeni o clădire istorică pentru a îndeplini acest parametru şi totuşi acolo se desfăşoară ore", a adăugat Cîmpeanu.

În acelaşi context, ministrul Educaţiei a subliniat faptul că lipsa de autorizaţii sanitare de funcţionare nu înseamnă "neapărat" condiţii igienice improprii.

"Lipsa de autorizaţie sanitară de funcţionare nu înseamnă neapărat condiţii igienice improprii, pe de altă parte am văzut şcoli în care au autorizaţii sanitare de funcţionare, dar condiţiile le apreciez ca fiind improprii, mult mai rele decât în unele şcoli care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare", a declarat Cîmpeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că aproximativ 4.000 de şcoli, adică una din cinci clădiri, nu au autorizaţie sanitară la început de an şcolar, iar acest lucru este o "ruşine naţională", el lansând o "provocare" Guvernului de a avea un plan pentru modernizarea unităţilor de învăţământ, până în 2018.

Cîmpeanu: Este nevoie de un acord privind numărul de discipline studiate în şcoli

Ministrul Educaţiei a mai declarat, marţi, în Parlament, că este nevoie de un acord asupra planului cadru privind numărul de discipline care trebuie studiate în şcoli, precizând că o revizuire curiculară i se pare "deosebit de importantă".

"În primul rând trebuie să avem un acord asupra planului cadru cu numărul de discipline, toată lumea spune că avem mult prea multe discipline. Aceste planuri cadru se elaborează de către Institutul de Ştiinţe a Educaţiei şi am solicitat constituirea unor comisii de elaborare şi validare a planurilor cadru", a declarat ministrul Educaţiei, precizând că este vorba despre disciplinele pe care le vor studia elevii de la clasa a V-a pâna la clasa a XII-a.

Ministrul a mai precizat că "este vorba despre disciplinele pe care le vor studia copiii de la clasa a V-a până la clasa a XII-a". "Abia după ce vom avea un acord asupra planului cadru şi termenul este ianuarie 2016, putem să trecem la realizarea programelor şcolare aşa cum ne dorim începând cu ianuarie 2016 până în iunie 2016, cel puţin pentru clasele V, VI, VII, VIII, IX, în aşa fel încât să poată fi validate, iar în septembrie 2016 să putem demara procesul de realizare a manualelor cu tot ceea ce presupune", a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a fost prezent marţi la dezbaterea "Ora Guvernului", pe tema "Starea învăţământului românesc la început de an şcolar", organizate la solicitarea grupului parlamentar al PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici