Cioloş: Compensaţiile pentru producătorii români de legume, 41,9%-67,7% din preţul mediu european

Compensaţiile pentru producătorii români de legume afectaţi de criza generată de epidemia E.coli vor varia între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu european la castraveţi, roşii şi salată, pentru producătorii organizaţi, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, comisarul european Dacian Cioloş.

241 afişări
Imaginea articolului Cioloş: Compensaţiile pentru producătorii români de legume, 41,9%-67,7% din preţul mediu european

Cioloş: Compensaţiile pentru producătorii români de legume, 41,9%-67,7% din preţul mediu european (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"În funcţie de tipul retragerii şi de produs,compensaţia va varia între 41,9% şi 67,7% din preţul mediu europeanla castraveţi, roşii şi salată, înregistrat în luna iunie,între 2007 şi 2010, aceasta fiind perioada de referinţă utilizatăde Comisie în cazul de faţă, pentru producătorii organizaţi", aprecizat comisarul european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,adăugând că, pentru producătorii neorganizaţi compensaţia va fi"ceva mai mică" şi se va asigura din fondul european deurgenţă.

"Compensaţia se va acorda pentru pierderile din perioada 27 mai- 30 iunie, când estimăm că criza de încredere fitosanitară se vafi terminat, în zilele acestea izolându-se cauzele ei ultime şimecanismele de propagare. Bugetul total depinde de cererileefective de compensaţie, poate fi în jurul a 180 de milioane deeuro", a mai spus, pentru MEDIAFAX, comisarul european.

Comisarul Cioloş crede că această criză îi oferă şioportunitatea de a "sugera, încă o dată, cu tărie" fermierilorromâni să aibă "mai multă încredere" în formele asociative, careau, de fapt, legătură cu "necunoscutele capitalismului".

"Este un moment bun pentru a sugera încă o dată cu tăriefermierilor din Romania să aibă mai multa încredere în formeleasociative. Ele nu au nimic de a face cu regimuri trecute,ci după cum vedeţi, cu necunoscutele capitalismului. Cadrul legaleuropean dă mai multe posibilităţi de ajutorare a celor careîncearcă să se ajute singuri în primul rand, asociindu-se, în acestcaz, în organizaţii de producători", a comentat Cioloş.

Comisarul european a remarcat că piaţa de export a legumelorromâneşti, mai ales pe relaţia cu Germania "s-a topit" în ultimelezile şi s-a declarat "bucuros" să poată face "maximul posibil"permis de regulile europene, inclusiv activând o soluţie de "maximăurgenţă", respectiv "aşa-zisul «articol de criză» din regulamentulorganizării unice de piaţă".

Comisarul european al Agriculturii a mai spus că producătoriiorganizaţi, cei independenţi, cât şi Ministerul Agriculturii dinRomânia trebuie să ia câteva "măsuri de urgenţă" pentru a beneficiade compensaţii pentru recoltele pierdute.

"Organizaţia de producatori existentă trebuie să introducă şiministerul să notifice la Comisia Europeană imediat mecanismulnumit al «retragerii de pe piaţă», baza legală a despăgubirilor.Producătorii neorganizaţi trebuie să semneze contracte deretragere de pe piaţă cu organizaţia de producători existentă, unasingură în România, cea din zona Bucureşti-Ilfov .Ministerul Agriculturii lucrează deja pentru a-i sprijini,respectiv pentru a elabora eventualele norme metodologice care săîncadreze retragerea de pe piaţă. Producătorii trebuie să ştie căretragerea de pe piaţă presupune o compensaţie la kilogram, decitrebuie să existe o evidenţă a ceea ce se retrage şi cum seretrage", a mai declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul europeanCioloş.

Cioloş a mai spus că o soluţie "bună" este şi retragerea de pepiaţă în vederea distribuirii gratuite, în scopuri caritabile, laspitale şi penitenciare, caz în care "compensaţia europeană estedublă".

"Este bine ca producătorii să îi consulte pe colegii lordin străinătate care au mai multa experienţă cu retragerea de pepiaţă şi pe viitor să nu mai ignore mecanismele de gestionare ariscurilor atunci când îşi gandesc programele de acţiuni finanţatede UE. Lumea, şi deci pieţele, nu sunt niciodată perfectsigure", a conchis comisarul european Dacian Cioloş.

Producătorii de castraveţi din România vor fi despăgubiţi cupână la 247.200 euro, la pierderi estimate la nouă milioane de europână la 1 august, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, ValeriuTabără.

Ajutorul financiar va fi de 4,6% din valoarea producţieicomercializate anul trecut, dar nu mai mult de o treime dincheltuielile făcute în perioada în care se estimează pierderi.

"Ajutorul financiar maxim care va fi acordat pentrumăsura de retragere de pe piaţă a castraveţilor este de 247.200euro, faţă de o pierdere estimată de nouă milioane euro",a spus Tabără într-o conferinţă de presă.

Ministerul Agriculturii a anunţat că va solicita ComisieiEuropene soluţii pentru despăgubirea producătorilor, ale cărorpierderi din întreruperea exporturilor către Cehia şi Germania şiscăderea vânzărilor pe piaţa internă sunt estimate la nouă milioaneeuro pentru următoarele două luni.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici