Cîţu anunţă simplificarea ajutoarelor pentru cei care au de suferit din cauza vremii rele

  • Cîţu: „Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung”.
  • În acest moment sunt 77 de localităţi din 26 de judeţe şi municipiul Bucureşti afectate de vreme, a spus prim-ministrul.
  • S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curţi, 22 de subsoluri şi beciuri şi 42 de străzi. Au fost afectate 25 de autoturisme.
388 afișări
Imaginea articolului Cîţu anunţă simplificarea ajutoarelor pentru cei care au de suferit din cauza vremii rele

Premierul Florin Cîţu anunţă o Hotărâre de Guvern ce simplifică acordarea ajutoarelor pentru cei care au suferit de pe urma inundaţiilor: „Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung”. 

Premierul le-a cerut, duminică, într-o teleconferinţă, prefecţilor să solicite de urgenţă orice fel de resurse suplimentare dacă au nevoie.

În acest moment sunt 77 de localităţi din 26 de judeţe şi municipiul Bucureşti afectate de vreme, a spus prim-ministrul. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curţi, 22 de subsoluri şi beciuri şi 42 de străzi. Au fost afectate 25 de autoturisme.

„Din păcate avem două decese confirmate şi suntem în căutarea unui bărbat care a fost luat de ape în cursul zilei de vineri”, a afirmat Cîţu.

„Aş vrea să anunţ acum o Hotărâre de Guvern pentru a ne asigura că ajutoarele de urgenţă ajung rapid la persoanele care au nevoie. Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgenţă. Această hotărâre stabileşte sume fixe, în funcţie de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmeşte liste, listele se depun, se centralizează şi se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final. Este o procedură care a fost şi anul trecut, a expirat în decembrie şi doar o prelungim acum şi o lăsăm pentru tot restul anului, simplificăm lucrurile practic”, a adăugat acesta.

Anul trecut, bugetul anual a fost de 5 milioane de lei, iar cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familii sau persoane singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de 75%, 2.000 de lei dacă locuinţele au fost afectate între 50 şi 75% şi 1.500 de lei dacă au fost afectate între 25 şi 50%. În plus, familiile care au avut decese au primit 5.000 de lei suplimentar.

„Acestea sunt sumele de unde pornim. Venim cu aceste decizii pentru a reduce timpul în care ajutoarele ajung la cei care au nevoie. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung. Nu ne jucăm cu acest lucru”, a declarat premierul.

În plus, Cîţu a spus că prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spaţiu liber, mai ales în zonele unde există alerte Cod portocaliu şi roşu şi să îi informeze despre riscurile la care se expun: „Trebuie să fim foarte atenţi aici. Evenimentele pot fi amânate, reprogramate sau anulate. Prefecţii trebuie să ia legătura cu organizatorii, să le spună riscurile la care se expun. Avem avem şi proteste şi evenimente sportive, manifestări religioase”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici