Clădiri construite cu documente falsificate, în Chitila şi Bucureştii Noi

  • Poliţiştii au făcut percheziţii la Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează mai multe persoane suspectate de mai multe infracţiuni în domeniul autorizării construcţiilor în zonele Bucureştii Noi şi Chitila.
  • „Oamenii care au cumparat apartamente în blocuri edificate fără autorizaţie de construcţie, vor putea cere despăgubiri atât de la vânzător, antreprenorul, cât şi de la Primărie”, a declarat avocatul Andrei Săvulescu.
  • Vicepreşedintele ECO-CIVICA a afirmat că „aceşti oameni sunt păcăliţi nu numai prin faptul că acea clădire nu este construită legal, dar sunt păcăliţi şi asupra utilităţilor”,
695 afișări
Imaginea articolului Clădiri construite cu documente falsificate, în Chitila şi Bucureştii Noi

Clădiri ridicate cu documente falsificate, în Chitila şi Bucureştii Noi

Problemele sunt cât se poate de grave, mai ales în Sectorul 1 al Capitalei, mai exact în zona Chitila şi Bucureştii Noi. În ultimii zece ani, în zona Dămăroaia, unde există de altfel şi zona protejată, parcelarea Bazilescu-monument istoric, multe clădiri fie nu au deloc autorizaţie, fie nu respectă în întregime autorizaţiile de construire. După mii de reclamaţii,  clădirile controversate sunt încă în picioare, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt chiar proprietarii şi desigur cei care trebuie să suporte cum în fereastra lor se zăreşte un bloc imens.

Conform unor surse, percheziţiile vizează Direcţia Generală de urbanism şi amenajarea teritoriului şi Serviciul de autorizări din Primăria Generală a Capitalei. 

Am stat de vorbă cu experţi, dar şi cu o victimă într-o astfel de situaţie. Mărturiile sunt cât se poate de şocante, mai ales dacă stai să te gândeşti că şi oameni ai primăriei au fost şi sunt implicaţi.

  • „Luptăm cu acest fenomen din 2013. Ăsta e şi motivul pentru care a fost înfiinţată această asociaţie care are sute de membri din cartierele respective. Cunoaştem fenomenul. Nu ne miră că s-a ajuns aici. Cunoaştem oamenii, cunoaştem şi şpăgile care se luau în mod frecvent ca să se perpetueze acest fenomen. Cunoşteau şi procurorii. Noi am făcut plângeri penale împotriva persoanelor din Primăria Capitalei, cei care au semnat autorizaţiile de construire, cei care semnau procesele verbale de recepţie în fals. Nu s-a întâmplat nimic. Au fost comasate toate plângerile noastre penale. Erau 172 de cazuri studiate”, a declarat Dan Milea, membru Asociaţia Salvaţi cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi.

 

„Zona protejată Bazilescu este sub jurisdicţia Primăriei Capitalei. Regimul de înălţime pentru construcţiile colective este de P+2. Sunt două fenomene aici: modul de autorizare şi modul de executare al construcţiei. Chiar ISC-ul (Inspectoratul de Stat în Construcţii) venea şi anunţa Primăria Capitalei că nu este respectată autorizaţia de construire şi funcţionarul din primăria capitalei de la Serviciul Urbanism se ducea şi semna procesul verbal cu care se făcea intabularea acelui bloc. Cea mai vizibilă problemă este lipsa locurilor de parcare. Practic se construieşte mai mult, sunt mai multe apartamente, se construiesc mai puţine locuri de parcare...uneori chiar deloc.  Subsolurile sunt pline cu apartamente, sunt intabulate apartamente acolo unde ar fi trebui să fie locuri de parcare. Principalul vinovat este funcţionarul care îi permite”, a completat acesta.

 

  • „Situaţia cumpărătorului unui apartament care a fost construit fără autorizaţie de construcţie este una dificilă, dar nu extrem de dificilă...Dacă s-a construit ilegal, antreprenorul va putea fi obligat să desfiinţeze construcţia. Dar el nu mai este proprietarul construcţiei, ci oamenii care au cumparat, astfel încât obligaţia de demolare stabilită în sarcina celui care a construit ilegal rămâne fără efect, practic”, a declarat Andrei Săvulescu, avocat.

 

  • Dan Trifu, vicepreşedinte ECO-CIVICA, a afirmat că: „Sunt clădiri fără autorizaţie, sunt clădiri cu autorizaţie, dar care nu respectă autorizaţia. Sunt două situaţii distincte, dar ambele cu încălcarea legii. Din câte spune Inspectoratul de Stat în Construcţii, peste 50% din autorizaţiile emise de autoritatea locală din Bucureşti sunt emise cu încălcarea legii. De ce s-au emis? S-au emis pentru anumite grupuri de interese pentru care s-au constituit şi grupuri civice, speical pentru a lupta cu această mafie”.

„Sunt oameni păcăliţi de investitor care le spun că au toate utilităţile şi ştiţi ce am constatat? Nici nu vreau să vă mint. Unii îşi îngroapă butelii pur şi simplu şi spun că sunt racordaţi la gaze, alţii au o mică groapă în care deversează direct resturile menajere şi spun că au canalizare. Aceşti oameni sunt păcăliţi nu numai prin faptul că acea clădire nu este construită legal, dar sunt păcăliţi şi asupra utilităţilor şi după constată că trebuie să plătească iarăşi  sume foarte mari de bani  pentru utilităţi”, a completat acesta.

  • „Blocul avea autorizaţie de construcţie pentru trei etaje şi au fost realizate cinci, drept pentru care a expirat acea autorizare de construcţie pentru cele trei etaje, iar dezvoltatorul nu a mai reuşit să obţină altă autorizaţie pentru cinci etaje. Ne-am aflat în situaţia să pierdem dosarele de creditare. De 7 ani stăm în situaţia asta. Suntem amânaţi în fiecare an că ies dosarele. I-am cerut dublul sumei pe care i-o dădusem la notar. Pentru că aşa era clauza în contract-promisiunea unilaterală de vânzare cumpărare şi a spus că nu îmi poate da suma pentru că are o armată de avocaţi şi că doar nu îi plăteşte degeaba şi dacă vreau...să mă mut”, a declarat una dintre victime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici