Cluj: Zeci de mii de persoane sunt aşteptate la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate, în acest sfârşit de săptămână, la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, pentru a asista la slujbele oficiate de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

351 afișări
Imaginea articolului Cluj: Zeci de mii de persoane sunt aşteptate la Mănăstirea Nicula, de Sfânta Maria

Mănăstirea Nicula (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat sâmbătă că arhiepiscopia se aşteaptă ca zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară să participe la sărbătoarea de la Mănăstirea Nicula.

Conform sursei citate, unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului va fi în noaptea de duminică spre luni, atunci când icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică.

"Ne aşteptăm la zeci de mii de oameni, unii vin pentru slujbele de noapte şi pleacă, vin alţii, cred că nu se va putea ajunge până la mănăstire cu maşina, deoarece vă daţi seama că vor fi zeci de mii de pelerini. De aceea, recomandăm oamenilor să parcurgă pe jos distanţa de la Gherla la Nicula, de circa cinci kilometri", a spus Ivanov.

Slujbele oficiate cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului vor fi susţinute de mai mulţi episcopi, printre care episcopul Caransebeşului, PS Lucian Mic, episcopul Giurgiului, PS Ambrozie Meleacă. Sfânta Liturghie va fi oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei.

Duminică vor fi oficiate liturghii, iar la ora 18.00 credincioşii vor asista la vecernie, urmând ca, după slujba de seară, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului să fie scoasă din biserică. În noaptea de duminică spre luni, la ora 2.00, se va face înconjurul bisericii cu icoana.

Luni, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, slujbele vor începe la 5.00. Sfânta Liturghie arhierească va începe la ora 8.00 şi va fi oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei.

Poliţia, Jandarmeria, pompierii, dar şi medicii au luat măsuri suplimentare de protecţie. Astfel, peste 600 de poliţişti clujeni şi peste 200 de jandarmi vor fi în teren în această perioadă, pentru prevenirea infracţiunilor sau a altor fapte antisociale. Ei vor asigura şi desfăşurarea traficului în condiţii normale.

"A fost o întâlnire la Prefectura Cluj cu toate instituţiile care iau parte la buna organizare a evenimentului şi vor fi asigurate ambulanţe, echipaje de pompieri, jandarmi şi poliţie", a adăugat Bogdan Ivanov.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost realizată în 1681, de preotul Luca din Iclod. Potrivit tradiţiei, această icoană a Maicii Domnului cu Pruncul a lăcrimat 26 de zile, între 15 februarie şi 12 martie 1694, fiind făcătoare de minuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici