CNAS: Cardul de sănătate are imprimate doar date personale de identificare, nu informaţii medicale

Cardul naţional de sănătate are imprimate doar datele personale de identificare ale asiguratului, şi nu vreo informaţie medicală, care ar putea fi adăugată de medicul de familie numai la cererea pacientului, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

1326 afișări
Imaginea articolului CNAS: Cardul de sănătate are imprimate doar date personale de identificare, nu informaţii medicale

CNAS: Cardul de sănătate are imprimate doar date personale de identificare, nu informaţii medicale (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Preşedintele CNAS a precizat că pe card şi în cip-ul cardului sunt imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului (CID), data naşterii şi termenul de valabilitate al cardului (cinci ani).

"Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale", a mai spus preşedintele CNAS.

Ciurchea a explicat că activarea cardului de sănătate poate fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist.

Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului de transport al cardului (000) cu un pin din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

"Odată activat, cardul de sănătate va fi prezentat ori de cate ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul in cititor, iar asiguratul va tasta PIN-ul. Instant, aplicaţia cardului va afişa un mesaj în care va informa furnizorul dacă posesorul cardului este sau nu asigurat. Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate", a mai spus preşedintele CNAS.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici