CNCD: Cuvântul "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat că folosirea cuvântului "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii, în timp ce utilizarea cuvântului "rom" în referirile la minoritatea etnică nu reprezintă o formă indirectă de discriminare.

1297 afișări
Imaginea articolului CNCD: Cuvântul "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii

CNCD: Cuvântul "ţigan" poate avea conotaţii discriminatorii (Imagine: Mediafax Foto)

"Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în cauze recente, a constatat că, în anumite condiţii, sintagma «ţigan» poate îmbrăca forma unei discriminări, în sensul articolului 2 alineatul 1 şi articolului 15 din Ordonanaţa Guvernului 137/2000, republicată, în situaţia în care se utilizează cu scopul de a atinge demnitatea ori de a crea o atmosferă de intimidare, ostilă, degradantă, umilitoare sau ofensatoare. Similar, prin Hotărârea 384 din 22 aprilie 2008, Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat că utilizarea termenului de «rom» nu reprezintă o formă de discriminare indirectă faţă de comunitatea majoritară", se arată într-un comunicat de marţi al instituţiei.

Precizarea Consiliului vine în contextul dezbaterilor publice privind utilizarea sintagmelor "rom" şi "ţigan", CNCD formulând un apel la toţi formatorii de opinie să promoveze "dialogul intercultural, asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opozitie şi în mod special evitarea oricăror forme de discriminare".

"Recentele iniţiative legislative privind schimbarea denumirii de «rom» au fost respinse de către Comisiile de specialitate şi de Parlamentul României, pe considerentul că acestea vin în contradicţie cu prevederile constituţionale care garantează egalitatea în drepturi pentru toţi cetăţenii României", se mai arată în comunicat.

În final, CNCD arată că instanţa Curţii Europeane a Drepturilor Omului a constatat în anumite condiţii că referirile exprese la anumite persoane, drept "ţigani" corelativ unor împrejurări asociate cu modul de viaţă, comportamentul social, caracterizarea psihologică, aplicarea unui anumit tratament ori refuzul acordării unor drepturi, precum şi remarci tendenţioase privind originea etnică, sunt esenţialmente discriminatorii în absenţa oricărei fundamentări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici