CNCD: Declaraţia lui Andras Kiraly privind şcolile unde învaţă mulţi romi nu constituie discriminare

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, că declaraţia secretarului de stat din Ministerul Educaţiei Andras Kiraly, care a afirmat că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde ponderea romilor este semnificativă, nu constituie discriminare.

280 afișări
Imaginea articolului CNCD: Declaraţia lui Andras Kiraly privind şcolile unde învaţă mulţi romi nu constituie discriminare

CNCD: Declaraţia lui Andras Kiraly privind şcolile unde învaţă mulţi romi nu constituie discriminare (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

CNCD a fost sesizat de mai multe ONG-uri privind faptul că, în data de 20 septembrie 2013, Andras Kiraly a declarat în presă că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde ponderea romilor este semnificativă. "Trebuie să înţelegem şi faptul că părinţii doresc unităţi şcolare unde este ordine, unde este disciplină şi unde se mai şi învaţă. Este o problema generală, iar referitor la acele unităţi unde ponderea romilor este semnificativă, dacă este delăsare, dacă este debandadă, bineînţeles ca nici eu nu mi-aş lasa copilul acolo", a spus secretarul de stat.

Colegiul director al CNCD, reunit miercuri în şedinţă, "a analizat înregistrarea audio a întregului interviu (14 min) realizat cu secretarul de stat şi a constatat că declaraţiile acestuia nu au fost redate integral de reporter în materialul publicat", potrivit unui comunicat al instituţiei. "Analiza întregului interviu şi a pasajului în cauză conduce la concluzia că secretarul de stat nu a utilizat exprimări cu tentă rasistă", arată CNCD, care a considerat că declaraţiile lui Kiraly nu constituie discriminare şi se încadrează în limitele libertăţii de exprimare. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii - Romani Criss, Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună" şi Policy Center for Roma and Minorities au trimis o scrisoare CNCD, ministrului Educaţiei Remus Pricopie şi comisarilor europeni pentru Justiţie, Viviane Reding, pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, şi pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks, în care îşi exprimau "profunda indignare faţă de recentele declaraţii ale domnului Kiraly Andras Gyorgy, secretar de stat pentru Minorităţi în Ministerul Educaţiei, privind educaţia copiilor romi şi eforturile de a asigura calitatea educaţiei minorităţilor etnice şi naţionale în România".

"Departe de a recunoaşte rolul prejudecăţilor majorităţii în problema segregării şcolare a romilor, domnul secretar de stat pare a-şi asuma aceste atitudini, raţionalizând segregarea şi blamând exclusiv comunitatea romă şi copiii romi. Aceste declaraţii larg mediatizate constituie discriminare directă şi sunt de natură a contribui la perpetuarea unor stereotipuri negative, conform cărora, romii în general, ar fi caracterizaţi de dezordine şi lene, iar copiii romi nu ar vrea să înveţe. Acest tip de aserţiuni cu caracter general constituie o regretabilă contribuţie a unui înalt demnitar al statului român, responsabil de problematica educaţională în domeniul minorităţilor, în virtutea funcţiei ocupate, la consolidarea atitudinilor prejudiciante faţă de romi", arătau reprezentanţii celor patru ONG-uri.

Organizaţiile semnatare considerau totodată necesară delimitarea Ministerului Educaţiei faţă de poziţia exprimată de secretarul de stat pentru Minorităţi, precum şi "precizarea clară a angajamentelor şi intenţiei ministerului de a depune în continuare eforturi în cooperarea cu societatea civilă şi comunităţile de romi în vederea asigurării incluziunii sociale şi a unui învăţământ de calitate şi nediscriminatoriu pentru copiii romi", potrivit documentului citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici