CNSAS cere instanţei să constate că Emanuel Valeriu a colaborat cu Securitatea

CNSAS a cerut instanţei să constate calitatea de colaborator al Securităţii a fostului director general al televiziunii publice, Emanuel Valeriu, după ce în arhiva instituţiei s-au găsit acte conţinând note verbale către Securitate, precum şi informaţia că acesta primea bani pentru cele transmise.

108 afișări
Imaginea articolului CNSAS cere instanţei să constate că Emanuel Valeriu a colaborat cu Securitatea

CNSAS cere instanţei să constate că Emanuel Valeriu a colaborat cu Securitatea (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

Solicitarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a fost înaintată Curţii de Apel Bucureşti în februarie.

Dezbaterile în acest caz vor începe la Curtea de Apel Bucureşti în 18 mai.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Emanuel Valeriu nu a avut angajament şi nici nume conspirativ.

"Turnătoriile acestuia erau transmise verbal unui ofiţer care le consemna precizând ca sursă a informaţiilor numele real Emanuel Valeriu", au declarat sursele judiciare citate.

Potrivit acestora, informaţiile date de Valeriu Securităţii erau referitoare la personalităţi din mediul literar, dar şi la jurnalişti ai postului de radio Europa Liberă la care acesta a lucrat.

Una din note conţine informaţii legate de pregătirea unor vizite ale unor şefi de stat occidentali, o altă notă vorbeşte despre întâlnirea dintre Noel Bernard, jurnalist şi analist politic al departamentului românesc al postului de radio Europa Liberă şi Max Bănuş. De altfel, despre prietenia celor doi şi munca la Europa Liberă, Emanuel Valeriu vorbeşte în mai multe note conspirative, au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, Emanuel Valeriu ar fi primit bani de la Securitate pentru informaţiile pe care le furniza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici