CNSAS: Mitropolitul Banatului Corneanu şi Stolnici au făcut poliţie politică

Colegiul CNSAS a stabilit, marţi, că academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici şi mitropolitul Banatului Nicolae Corneanu au făcut poliţie politică, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Colegiu.

10 afișări
Imaginea articolului CNSAS: Mitropolitul Banatului Corneanu şi Stolnici au făcut poliţie politică

CNSAS a decis că mitropolitul Banatului Corneanu şi Stolnici au făcut poliţie politică - surse

Conform surselor citate, în perioada următoare, sunt aşteptaţi la audieri mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, printre care şi Pimen, arhiepiscopul Sucevei.

Atât Constantin Bălăceanu Stolnici, cât şi Nicolae Corneanu au recunoscut în presă că au avut legături cu fosta Securitate.

Stolnici este membru al Colegiului Electoral Bisericesc, care va alege noul patriarh, iar Corneanu este membru al Sfântului Sinod al BOR.

Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a declarat, marţi, că nu consideră că a făcut poliţie politică, deşi a recunoscut încă din 1990 că a colaborat cu Securitatea.

Înaltul prelat susţine că a fost constrâns să colaboreze cu Securitatea după ce, în anii ’40, a adăpostit un fugar care ulterior, fiind găsit şi torturat de Securitate, a dezvăluit acest lucru. "A trebuit să fac faţă unei situaţii dificile, dar m-am străduit şi cred că Dumnezeu m-a ajutat ca să nu fac rău nimănui. E adevărat că conştiinţa mi-a rămas încărcată datorită acestei legături care am avut-o fără voia mea cu Securitatea", a precizat Mitropolitul Banatului.

Nicolae Corneanu susţine, însă, că nu a făcut poliţie politică, chiar dacă a întreţinut, "fără voia sa", legături cu organele de Securitate.

"Eram mereu vizitat, eram mereu sub urmărire permanentă, eram mereu sub observaţia organelor de Securitate şi sigur, la ora actuală, se foloseşte termenul de poliţie politică, dar eu acest lucru nu-l simt pe conştiinţa mea, pentru că n-am făcut altceva decât am acceptat o situaţie care corespundea unei perioade prin care am trecut şi care Dumnezeu ne-a ajutat s-o depăşim. Dar poliţie politică propriu-zisă cred că nu am făcut şi nu consider ca acele obligaţii la care am fost supus din partea organelor de Securitate care mă urmăreau permanent consider că nu pot fi catalogate ca şi poliţie politică", a spus Mitropolitul Banatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici