Coaliţia pentru Familie cere "căsătorie între bărbat şi femeie". Mozaiq: Iniţiativa denotă ignoranţă

Mai multe ONG-uri din Coaliţia pentru Familie cer revizuirea Constituţiei pentru definirea căsătoriei ca fiind "uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie", demers promovat şi de mitropolitul Banatului, în timp ce Asociaţia MozaiQ condamnă iniţiativa ca fiind bazată pe ignoranţă.

1648 afișări
Imaginea articolului Coaliţia pentru Familie cere "căsătorie între bărbat şi femeie". Mozaiq: Iniţiativa denotă ignoranţă

Coaliţia pentru Familie cere "căsătorie între bărbat şi femeie". Mozaiq: Iniţiativa denotă ignoranţă (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al coaliţiei, această iniţiativă legislativă "îşi propune să definească fără niciun echivoc căsătoria". Conform actualului articol 48 alineat 1 din Constituţie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

"Considerăm că 'soţi' este un termen deschis interpretărilor în contextul internaţional din ultimii ani. De aceea, pentru a proteja şi sprijini naşterea şi creşterea generaţiilor viitoare, considerăm că acesta trebuie înlocuit cu formularea din inţiativa noastră legislativă. Proiectul de lege propus revizuieşte articolul 48, alineat 1, din Constiuţia României astfel: 'Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor'", se arată în comunicat.

Iniţiatorii demersului susţin că "familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, este singura relaţie interumană ce asigură mediul propice naşterii, creşterii şi educaţiei generaţiilor viitoare" şi "ca instituţie fundamentală a societăţii, ea asigură continuitatea poporului român".

Ei mai spun că "faptul că e nevoie de această clarificare a exprimării în Constituţia României arată riscul de degradare a conceptului de familie, degradare ce va lăsa urme adânci şi grave în societatea românească atât de mult încercată".

Comitetul de iniţiativă este format din 16 membri şi este multiconfesional: ortodocşi, catolici, greco-catolici, baptişti şi penticostali. Numele membrilor sunt: Nadia Tătaru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sişu, Vlad Miriţă, Mihaela Manuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Călin Diaconu, Pavel Chirilă, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negruţ, Mircea Tudor, potrivit comunicatului citat.

Din Coaliţia pentru Familie fac parte ONG-uri precum Asociaţia "Părinţi pentru Ora de Religie", Asociaţia "Alianţa Familiilor din România", Asociaţia Familiilor Catolice din România "Vladimir Ghika", Asociaţia Pro Vita - filiala Bucureşti, Asociaţia "Familia Tradiţională" etc.

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunţat, la sfârşitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, lansarea acestei iniţiative civice de modificare a Constituţiei.

"Este o iniţiaţivă civică pe care fraţii noştri care iubesc familia creştină ar dori să le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam şi să scrie acolo în Constituţie că familia creştină are la bază codul familiei din Sfânta Scriptură - familia este tocmită după rânduiala lui Dumnezeu - bărbat şi femeie. De aceea, dacă veţi găsi tineri studenţi care o să vă roage să semnaţi, vă îndemn cu încredere pentru că, dacă nu mă înşel, nu ştiu dacă nu săptămâna trecută, nu ştiu dacă nu Grecia a fost îngenunchiată în sensul acesta. Suntem un popor cu mult mai mulţi credincioşi şi de aceea să-l rugăm pe Dumnezeu să păzească familia binecuvântată în faţa sfântului altar al neamului nostru. Aici aţi venit frăţiile voastre şi părinţii domniilor voastre - bărbat şi femeie", a spus Ioan Selejan la sfârşitul slujbei de Crăciun de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, într-o înregistrare prezentată de pressalert.ro.

Asociaţia MozaiQ, care pledează pentru respectarea drepturilor minorităţilor sexuale, condamnă implicarea Bisericii Ortodoxe Române "în chestiuni ce ţin de organizarea laică a statului român".

"Separarea dintre stat şi biserica este unul din principiile fundamentale ale democraţiei, iar încercarea de modificare a Constituţiei nu ar crea noi drepturi pentru cetăţeni, ci, dimpotrivă, le-ar restrânge. Ameninţările din partea BOR vin pe fondul unor schimbări majore la nivel european şi global în relaţia dintre stat şi cetăţenii aparţinând minorităţilor sexuale şi de gen. Astăzi, 21 de state din Uniunea Europeană recunosc, într-un fel sau altul, cuplurile formate din persoane de acelaşi sex", precizează asociaţia.

Reprezentanţii acesteia mai spun că iniţiativa cetăţenească care doreşte modificarea Constituţiei şi interzicerea anumitor drepturi pentru cuplurile formate din persoane de acelaşi sex "este bazată pe ignoranţă, prejudecăţi şi excludere".

"Noi, activiştii pentru drepturile persoanelor LGBTQIA+, dorim să fim respectaţi ca egali în faţa legii. Nu intenţionăm să distrugem familia; în România contemporană, familia este adesea cea mai la îndemână formulă de supravieţuire, mai ales pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi romii, persoanele trans, tinerii, persoanele în vârstă sau sărace. Şi comunităţile noastre, ale persoanelor LGBTQIA+, au oameni săraci, care se confruntă cu greutăţi economice mari. Şi noi avem nevoie de reţele de suport de tip familial, iar datoria statului este de a ne proteja şi pe noi", se mai spune în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici